Със сигурност сте чували израза „Ако работата ти харесва, все едно не е работа“. Е, това не е съвсем така, но определено разликата между това да работим каквото и да е и да работим това, което ни прави щастливи, е огромна. А това, което ни прави щастливи много често е някое хоби, което ние сами пазим за часовете „извънработна дейност“.

 

Представете си, обаче, колко би било хубаво ако можехме да превърнем хобито си в доходонсен бизнес. Това със сигурност не е лесно, но поне, докато се опитвате да го направите, ще сте водени от собствените си желания и страст, а не от мотивите на някой друг човек. От FastCompany.com ни дават няколко съвета за това как можем да се опитаме да постигнем това.

 

1. Обградете се с умни хора с различни умения

Трудно е да създадете бизнес сами, но винаги можете да го направите заедно с други хора. Това, което трябва да се опитате да направите, е да се свържете с умни хора с познания в различни области. Понякога именно различните умения са в основата на някои от най-иновативните и интересни продукти.

 

2. Отделете достатъчно време на проектирането на бизнеса си

Ако наистина искате да направите от хобито си бизнес, никога не забравяйте кое ви е накарало да изберете това хоби. Потърсете къде се крие страстта ви към това занимание и се опитайте да проектирате бизнеса си, водени от тази страст. Тя трябва да си личи във всичко – във философията зад фирмата, в дизайна, в логото и в начина ви на отношение към други хора, които споделят същата страст или, казано по друг начин, с клиентите ви.

 

3. Нека предизвикателствата не ви отказват

Всяко начало е трудно и бъдете сигурни, че и вашият бизнес няма да потръгне веднага, освен ако нямате късмет, разбира се. Много е важно да не се предавате и да помните, че правите това нещо както за самите себе си, така и за бизнеса. Ако в един момент имате чувството, че намразвате това, с което се занимавате, значи нещата не вървят на добре.

 

4. Използвайте всичките си налични знания

Дори бизнесът ви да е коренно различен от всичко, което сте работили досега, не игнорирайте натрупаните си знания. Понякога нещо, което сте научили в университета или дори в училище, изведнъж може да ви дойде в полза. Същото нещо се отнася и за предишната ви работа – без значение каква е била тя, със сигурност ви е дала нещо, на което не сте били способни преди.

 

5. Бъдете любопитни

Ако сте любопитни и се интересувате от много неща, идеите ви ще изскачат отвсякъде, дори от най-неподозирани източници. Именно това ще направи продуктите ви изключително интересни за клиентите си. Докажете, че не сте кон с капаци в един свят, в който идеите и вдъхновението пътуват по-лесно от всякога преди.