Може би сте забелязали, че Facebook е добавил куп функции през последните няколко години. Някои от тях са интересни, но повечето са или досадни или се намесват в личния ви живот. Тези функции са създадени да бъдат използвани изцяло по желание на потребителя, но Facebook ги включва по подразбиране.

 

Това не е редно, тъй като има голям брой потребители, които никога няма да им обърнат внимание, а това означава, че компанията се надява, че по подобен начин те никога няма да разберат как да ги изключат.

 

Въпросът, разбира се е, че Facebook прави пари от тях, като продава данните ви на рекламодателите. Колкото повече знае компанията за вас и колкото повече инструменти за реклама има, толкова повече пари печели.

 

Като се има предвид, че Facebook е безплатна услуга, някой може да каже, че е честно потребителите да й „помогнат“ да печели. Но и това си има граници. От Mashable ни предлагат списък с някои настройки и функции, които може да не знаете, че могат да се променят, но със сигурност бихте искали.

 

1. Спрете автоматичното възпроизвеждане на видео

Когато разглеждате Facebook емисията си не се налага да кликате на видео клиповете, тъй като Facebook автоматично ги стартира като се надява по този начин да привлече вниманието ви. Да, но повечето хора искат сами да избират какво да гледат и какво – не. Ако сте от тях, вижте какво може да направите. Кликнете върху стрелката в далечния десен ъгъл на екрана. След това кликнете върху бутона „Settings“. Трябва да видите голямо разнообразие от възможности. Кликнете върху линка „Videos“ в лявата колона. От там, кликнете върху падащото меню до „Auto-Play Videos“ и го настройте на „Off“.

 

2. Изчистете историята на своите търсения

Facebook записва вашите търсения в сайта и всеки, който получава достъп до профила ви може да ги види. За щастие, Facebook ви позволява да изчистите историята на търсенията ви. Кликнете върху стрелката надолу и след това „Settings“, за да навигирате до страницата с настройки. Сега кликнете върху таба „Privacy“ от менюто вляво. След това под „Who can see my stuff?“ кликнете върху „Use Activity Log“, за да стигнете до мястото където Facebook пази информацията, която събира за вас. Когато за пръв път отворите дневника на дейността си, опцията „Search“ ще бъде скрита. Трябва да кликнете върху опцията „More“, за да я видите. Щом кликнете върху „Search“ ще видите всички търсения които някога сте правили. От там просто кликнете върху линка „Clear Searches“ в горната част на вашия екран и историята на търсенията ви ще бъдат унищожени завинаги.

 

3. Насройки за поверителност

Когато публикувате нещо във Facebook, вие вероятно не искате всички 1 милиард потребители да го виждат. Тогава трябва да се погрижите за настройките за поверителност на сайта. За целта отидете на страницата с настройки като кликнете върху стрелката и след това кликнете върху „Settings“. Сега кликнете върху таба „Privacy“ и ще видите много опции. Кликането върху бутона „Edit“ ще отвори падащо меню, където можете да изберете опциите, които най-добре отговарят на вашите нужди.

 

4. Нежелани нотификации

Вие може да избирате за какво да ви известява Facebook, така че не се оставяйте в ръцете на съдбата или по-точна на социалния сайт. Може да спрете нежеланите нотификации като отидете в страницата на настройките. От там кликнете върху таба „Notifications“ вляво и ще видите списък на всички възможности. Започнете с избора на това как да бъдете известявани и е добре да изключите всички звуци.

 

5. Социална реклама

Според Facebook всеки иска да знае какво харесват приятелите му. Затова те правят връзки между рекламите и приятелите като по този начин всеки лесно може да открие продуктите и услугите, които го интересуват на базата на споделянията и харесванията на приятелите им. Въпреки обаче че Facebook твърдят, че не продават нашата информация на рекламодателите това не е точно така, за това е добре да изключите участието си в социалната реклама. За целта отидете на страницата на настройките и кликнете върху таба „Ads“ вляво. Ще видите две опции тук, кликнете върху „Edit“ бутона на всяка една от тях и след това изберете „No one“ („Никой“) вместо „Friends” („Приятели“).