Персоналните компютри вече не са това, което бяха до преди няколко години. Тенденцията е те да станат ултрапортативни устройства, които да донесат още повече удобство на хората, които са в движение.

 

Това според анализаторите е едно естествено развитие на технологиите. Например, ако се замислим за историята на развитието на настолните компютри ще се убедим, че в този сегмент на пазара вече се предлагат модели, които правят така, че някои модели лаптопи да изглеждат обемисти и тромави устройства.

 

Ако не вярвате погледнете списъка на PC World с 5 мини компютъра, които могат да се поберат в ръката ви. Не пропускайте да разгледате и най-емблематичните мини компютри на 80-те години. Темата най-впечатляващите проекти направени с Raspberry Pi също може да е интересна за феновете на технологиите.

 

1. Intel NUC

Intel NUC мини компютрите използват Intel Core процесори и Intel HD Graphics (Bay Trail). NUC е икономичен компютър и освен това е много компактен. Същевременно, моделът предлага нелоши характеристики за пълноценна работа с приложенията. Оборудван е с безжични адаптери Wi-Fi (802.11b/g/n) и Bluetooth 4.0, подобно на лаптопите, което го прави по-удобен за мрежова работа от стандартните настолни компютри. Мини десктопът разполага с три порта USB, един от които по стандарт 3.0, интерфейс HDMI и Ethernet контролер. Има размери 116,6 x 112 x 51,5 мм и се захранва от външен адаптер.

 

5__________-1_400

 

2. Asus Chromebox

Търсите алтернатива на Windows машините? Какво ще кажете за Asus Chromebox, десктоп еквивалента на хробмука? Размерите му са 4,88 x 4,88 x 1,65 инча, тоест малко по-голям е от NUC, но все пак достатъчно изискан и малък, за да се побере в ръката ви.

Потребителят може да избира между различните процесори от поколението Haswell - Intel Celeron 2995U (1,4 GHz), Core i3-4010U (1,7 GHz) или Core i7-4600U (2,1 – 3,3 GHz). За графичната обработка се грижат вградените ускорители Intel HD или Intel HD 4400, а обемът на оперативната памет може да е 2 или 4 GB. Предвидено е също 16 GB флаш-базирано пространство за съхранение, а заедно с него потребителите получават и 100 GB място в облачното хранилище Google Drive (за срок от 2 години).

 

5__________-2_400

 

3. HP Stream Mini PC

HP предлага Windows-базирана алтернатива срещу надигащата се нова вълна от евтини компютри Chromebook и Chromebox. HP Stream Mini PC работи с 1.7 GHz Celeron 2957U чип. Освен това устройството може да работи едновременно с два монитора или външни дисплеи. Потребителите получават 2 GB оперативна памет и 32 GB хард диск. Тъй като това не е кой знае колко място за съхранение в наши дни, Stream също така идва с абонамент за две години на облачната услуга на Microsoft OneDrive, която ще позволи на потребителите да съхраняват допълнителни 200 GB дистанционно.

 

5__________-3_400

 

4. Mintbox Mini

Елегантното Mintbox Mini устройство е с височина едва 0,95-инча. Този компютър се отличава не само с малките си размери, но и защото работи с Linux Mint. Малкият компютър се базира на процесора AMD A4 6400T, графичния адаптер Radeon R3 и разполага с 4 GB оперативна памет и 64 GB флаш-диск. Благодарение на това, че в тази компютърна система се използва изцяло пасивно охлаждане и SSD запомнящо устройство, работата на този симпатичен компютър е абсолютно безшумна.

 

5__________-4_400

 

5. Zotac Zbox Pico

Zotac Zbox Pico също ви предлага възможност да носите силата на един десктоп в джоба си. Устройството работи с Intel Atom двуядрен процесор, 2GB RAM и Windows 8.1. А размерите му са 4,6 x 2,6 x 0,8 инча. 

 

5__________-5_400