Много потребители обичат да гледат анимирани GIF картинки, но малцина си задават въпроса дали те самите биха могли да си направят такива по собствен вкус. В тази връзка, решихме да ви предложим съветите на Gizmodo за справяне с подобна задача.

 

Най-удачният начин да създадете нещо, от което да сте доволни е като използвате Photoshop. Другите съществуващи начини като picasion.com и makeagif.com може и да не ви допаднат, тъй като те понякога зареждат снимките наобратно, и в крайна сметка може само да си загубите времето.

 

От друга страна, ако използвате iPhone или iPad, може да останете доволни от приложения като Flixel и Cinemagram. Ако сте собственик на Android OS таблет, тогава сигурно ще харесате Fotodanz.

 

Въпросът, обаче, е да се научите да създавате GIF анимирани файлове на Mac или Windows машина, защото това е начинът на професионалистите. Ето как това може да стане.

 

1. Изберете нещо, от което искате да направите анимиран GIF

За целта можете да използвате всеки видео файл, който си харесате. Може да изтеглите всяко видео от YouTube като ползвате услуги от рода на KeepVid. Изберете един малък сегмент от това видео (максимум 2 или 3 секунди), което искате да превърнете в анимиран GIF. В противен случай вашия файл ще бъде тежък и голям.

 

2. Поставете видеото в Photoshop

Тази част е много лесна. За целта изберете File > Import > Video Frames to Layers. Така вашия видео файл ще бъде вече във Photoshop и ще се превръща в поредица от статични изображения, нанизани заедно.

 

3. Регулирайте настройките

Натиснете File > Save for Web и направете вашите настройки. Тук трябва да имате едно нещо предвид – да се стремите вашия GIF файл да е възможно по малък. За целта е достатъчно да се убедите, че файлът ви не е по-голям от няколко мегабайта. Големите файлове забавят браузъра, и това не е добре. Освен това, ако желаете можете винаги да промените размера на изображението с ‘Image Size’. Ето съветите за това какви настройки трябва да използвате:

- ‘Colors’: По-добре би било ако запазите тези настройки колкото се може по-високи. Ако ги намалите това означава, че вашия GIF файл ще е създаден с помощта на по-малко смесени помежду си цветове, което ще го направи да изглежда по-зле от оригиналното видео.

- Dither: Колкото по-високи стойности, толкова по-добре.

- Web snap: Игнорирайте тази настройка.

- Lossy: Както и при настройката за Dither, трябва да избирате само отрицателни стойности за по-добри резултати.

 

4. Запазете файла

Запазете готовия файл, като кликнете върху бутона ‘Save’.

 

5. Споделете и впечатлете приятелите си

Използвайте безплатна услуга като  Imgur, за да качите и разпространите вашето творение в интернет.