Тъй като има тенденция за добавяне на сензори във всички продукти и стремеж да се намери начин да се изчислява всяка дейност от ежедневието ни, животът ни става все по-трескав и по-забързан.

 

Затова и технологиите за следене на навиците за сън стават все по-популярни. Основната идея зад всичко това е, че с повече информация за качеството на съня всеки потребител ще може да направи промени в начина си на живот, с които да го подобри.

 

Естествено е да се предположи, че подобен подход може само да доведе до положителен ефект върху психическото и физическото благосъстояние на хората, което е и причината за тези технологии да се говори толкова много напоследък.

 

Днес има различни продукти на пазара, с чиято помощ всеки може да измери качеството и времетраенето на почивката си. Те притежават свои ​​специфични набори от предимства и недостатъци, затова и от Digital Trends са направили преглед на наличните услуги и способи, за да ви помогнат да разберете кой е най-подходящ за вас.

 

1. Приложения

Най-евтиният и най-лесният начин за проследяване на качеството ви на съня е с вашия смартфон. Има десетки приложения на разположение за  iOS, Android, и дори за Windows Рhone. При това тези приложения са изключително евтини. Недостатъкът им е, че тъй като те разчитат единствено на акселерометъра на вашия смартфон, за да проследят движенията ви, те не са толкова точни, колкото някои от другите методи. И все пак, ако решите да пробвате с приложения, най-добрите са:  за iOS – Sleep Cycle; за Android – SleepBot и за Windows Phone – Sleep Tracker.

 

2. Умни ленти

В повечето случаи, тези ленти разчитат на същата технология като смартфоните – на акселерометър, но обикновено са по-точни. Освен това те са включени през цялото време и не е нужно да стартирате приложение, за да получите нужната ви информация. Някои от най-забалежителните такива устройства са Jawbone Up24, Fitbit Force, и Basis B1.

 

3. Сензори

Beddit е сензор, който се поставя под чаршафите и може да следи пулса, дишането, хъркането, движението и моделите на съня на спящия. Beddit представлява тънка лента и следи цялата тази информация, а след това я изпраща чрез Bluetooth към смартфон с iOS или Android. Мобилно приложение изобразява статистика и дава „персонални съвети“ за по-добър сън.

 

4. Withings Aura 

Джаджата Aura от Withings е подобна на Beddit, но идва с няколко допълнителни функции, които ще ви помогнат да си отпочинете по-добре. Тя използва смес от звук и светлина, за да буди и приспива хората по неинвазивен и лесен начин. Освен вградения говорител, Aura разполага с множество сензори, които следят температурата, осветеността и нивото на шум в помещението. В комплекта дори е включен специален сензор, който се поставя под матрака и следи сърдечния ритъм на спящия, дишането му и движенията на тялото докато спи.

 

5. Технологията Sleep IQ

Ако не искате да сте зависими от джаджи или приложения, може би Sleep IQ е решението за вас. Става въпрос за интелигентни матраци оборудвани с новата Sleep IQ технология. Това по същество е същата технология, която се използва в Beddit и Aura, но тук тя е ‘вмъкната’ направо в матрака. Ако се спрете на този матрак, вашето легло ще може не само да следи вашите навици за сън, но благодарение на функциите за анти-хъркане ще си отпочините наистина добре.