Напоследък Facebook постоянно присъства в топ новините. През месец февруари, Марк Зукербърг купи компанията What's App за огромната сума от $19 милиарда. А наскоро и фирмата за виртуални очила Oculus VR стана собственост на Facebook за $ 2 милиарда.

 

Тези знакови сделки обаче не би трябвало да ни отвличат вниманието от факта, че основният бизнес на Facebook е продажбата на реклама въз основа на планините от информация, която компанията притежава за своите потребители.

 

Ето защо дълг на всеки потребител е да се защитава сам срещу възможното изтичане на информация за личния им живот. Тъжно е, но много от нарушенията на неприкосновеността на личния живот се случват, просто защото хората не знаят как да се защитават сами.

 

По тази причина от FoxNews са решили да ни дадат пет много полезни съветa за това как да се защитим във Facebook:

 

1. Изчистете историята за вашите търсения във Facebook

Всеки път когато правите заявки за търсене във Facebook – приятел, фирма или личност – заявката ви се запазва във вашата история на търсене в профила ви в социалната мрежа. За да разберете как да изтриете историята на търсенето си във Facebook вижте тук. За съжаление тази функция не може да бъде изключена, така че вие ще трябва редовно ръчно по този начин да изтривате данните си.

 

2. Уверете се, че Facebook няма да използва вашата снимка без ваше съгласие за реклама

Вярвате или не, но е факт, че Facebook позволява снимката ви да се използва автоматично за реклама. За да спрете това натиснете иконата на зъбно колело в горния десен ъгъл и изберете ‘Регистър на дейността’. Отляво на прозореца, който се отвори кликнете върху линка ‘Likes’ и ще можа да си спомните какво сте харесвали през месеците и годините когато сте използвали социалната мрежа. Трудно ще ви бъде да изчистите целия списък, но може да потърсите само тези компании, които евентуално биха могли да рекламират на Facebook. Ако видите такава, кликнете върху иконата на моливчето отдясно и изберете ‘Unlike’.

 

3. Потопете се в настройките за поверителност

Всеки трябва да поеме отговорността си за неприкосновеността на своя личен онлайн живот. Както в реалния свят така и във виртуалния това изисква някакво усилие от наша страна и време, но ще бъдем възнаградени. Следете всички новини за Facebook, за да научавате за промените свързани със сигурността и не отлагайте да ги приложите.

За начало започнете като кликнете върху иконата на катинар в горния десен ъгъл, за да изберете кой може да вижда нещата ви, кой може да се свързва с вас и как да спрете някой който ви досажда. Можете също така да си създадете потребителски списък от "Close Friends".

 

4. Един съвет към родителите

Facebook не разрешава страниците на деца във Facebook да се виждат от широката общественост, а само от приятелите им. Но за това трябва все пак да се погрижат родителите им. Ако децата ви са малолетни, коригирайте настройките за поверителност на профила им, за да се уверите, че те са настроени на "Friends".