Вашият смартфон е едно малко технологично чудо. На практика, той притежава техническите характеристики на джобен компютър, който може да изпълни почти всяка ваша прищявка.

 

Както почти всеки собственикк на смартфон се е убедил обаче, нито една от неговите супер сили няма да имат значение ако батерията на телефона остане без заряд. А това трябва да признаем е проблем, на който малцина са успели да намерят разрешение.

 

Така че, ако имате желание батерията на вашето устройство да издържи по-дълго време, трябва да видите съветите на iflscience. От медията са съставили списък с 4 начина да удължите живота на батериите на джаджите си.

 

Съвет 1: Използвайте ги

Важно е да помните, че батериите не се разреждат само по време на употреба, но и когато не се използват. Така че третирайте батериите и устройствата които те захранват като продукти със срок на годност. Купувайте възможно ‘най-пресните‘ всеки път и им се наслаждавайте докато са в употреба. Друг добър съвет е да не купувате батерии със съмнителен произход.

 

Съвет 2:  Пазете батериите от прегряване

Литиево-йонните батерии имат по-лош враг от неопитното им зареждане и това е топлината. Състоянието на батерията на вашият смартфон ще се влоши много по-бързо, когато тя е гореща, независимо дали това е в резултат на използване на устройството или просто защото сте оставили смартфона си на слънце или до печката. Батерията на смартфона ви се чувства най-комфортно при 0 градуса по Целзий. При тази температура батерията губи само около 6% от капацитета си за една година, докато при жеги загубата е от 20% до 35 %. 

 

Съвет 3: Без "ефект на паметта"

При по-старите акумулаторни батерии, като например, никел-кадмиевите, частичното зареждане и разреждане значително намаляваше енергийният им капацитет. Литиево-йонните батерии нямат "ефект на паметта", при който се намалява капацитета на батерията ако тя започне да се зарежда преди да се е разредила или изтощила. Даже точно обратното, важно е да запомните, че не трябва да позволявате батерията да пада до край. Това означава да не оставяте устройството си да се изключи само поради липса на заряд. Това вреди изключително много на батерията и би могло да скъси нейния живот и издръжливост. За това е добре при възможност да изключвате ръчно джаджата си преди достигането на 0% заряд на батерията, за да избегнете принудителното му автоматично изключване. За да поддържате добрата техническа изправност на батерията, както и за да издържи по-дълго време заряда, зареждайте устройството си преди то да е сигнализирало за изтощена батерия. Най-удачно е да държите батерията заредена между 90 и 45 % през цялото време.

 

Съвет 4: Има значение как зареждате батериите

Използването на режима за бързо зареждане на батериите има своите предимства и недостатъци. Трябва да имате предвид, че този тип зареждане “стресира” батериите. Безжичното зареждане също е изключително удобно ако телефонът ви поддържа тази функция, но тя крие някои недостатъци. Повечето индуктивни зарядни губят енергия, генерирайки топлина. А топлината е убиец на батерията. Така че, най-добрият начин за зареждане на смартфона е да го включите към електрическата мрежа – тя зарежда бързо и безопасно. Кликнете тук, за да разберете как бързо да зареждате батерията на Android джаджа.