Прехвърлянето на данни между вътрешната памет (хард диска) на компютъра и външен диск е един от най-често срещаните задачи, с които един потребител може да се сблъска през деня.

 

Снимки, видео, важни файлове – едва ли има човек, на когото да не му се е налагало да прехвърля по няколко пъти на ден файлове между своя компютър и преносимия си USB диск или флаш памет.

 

Ето защо, бавните скорости на трансфер може да бъде много разочароващи. В крайна сметка никой не иска да чака в продължение на десетина минути или повече докато няколко гигабайта данни се прехвърлят между устройствата. Особено ако закъснявате за среща или имате нужда от някои файлове на компютъра си.

 

За щастие, има няколко лесни начина за подобряване на скоростта на трансфер според Make Use Of.

 

1. Задайте опцията „Better performance“

По подразбиране настройките в Windows за USB устройствата са „Quick removal” политика за трансфер на данни. Това означава, че платформата деактивира записания кеш, а по този начин скоростта на трансфер се забавя. Разбира се, „неудобството“ е в полза на потребителя, тъй като то ви позволява да изключите устройството безопасно. Тази функционалност обаче може да бъде деактивирана, за да ускорите трансфера на файлове.  За целта отворете Device Manager в Windows за и намерете USB устройството, което искате да ускорите. Кликнете два пъти върху иконката на устройството и в прозореца, който се появи, намерете таба „Policies“, кликнете върху бутона „Better performance” („По-добра производителност“) и след това под него маркирайте квадратчето до „Enable write caching on the device”. След това кликнете OK.

 

2. Променете типа на файловата система за формат на диска

Файловата система, която използвате, за да форматирате диска може да окаже влияние върху производителността. Ако използвате Windows, то правилният избор за вас е NTFS файлов формат с 64 килобайта. Това е най-бързата конфигурация за Windows PC. Ако обаче използвате устройството с DOS, Mac OS X , Linux или друго устройство, като телевизор например, то FAT32 е правилният избор за вас с 64 килобайта размер на преразпределение. За да форматирате в Windows, отворете „My Computer“, кликнете с десния бутон USB drive и изберете „Format“. В менюто, което се отвори може да направите съответните промени, след това натиснете „Start“, за да започне форматирането.

 

3. Забранете Legacy Mode в BIOS

Изключително бавните скорости на трансфер понякога са причинени от BIOS функцията наречена USB Legacy Mode. Тази функция е предназначена да осигури съвместимост със стари USB устройства, които в противен случай може да не работят. Точните стъпки за забраняване на Legacy Mode зависят от вашата дънна платка, но има някои общи неща. Първо ще трябва да влезете в BIOS, което в повечето случаи се извършва чрез натискане на F12 или Del, когато компютърът ви стартира. След като вече сте в BIOS, потърсете „Advanced“ или „Drives“ секцията, а след това потърсете Legacy USB Support настройките. Тази функция може да бъде или деактивиран, или включена.Ако е активирана, деактивирайте я. След това запишете настройките и рестартирайте вашия компютър. Имайте обаче предвид, че блокирането на Legacy Mode може да направи някои стари устройства нефункционални, особено клавиатури и мишки.

 

4. Преминете към USB 3.0

Най-новият USB стандарт е USB 3.0. Въпреки че той се появи преди няколко години, много хора все още използват 2.0 устройства. Има обаче много причини да преминете към USB 3.0 флаш устройство и едната от тях е по-бързата скорост на трансфер. Имайте предвид обаче, че вашият компютър ще трябва да има USB 3.0 порт. Потребителите на настолни компютри могат да ъпгрейднат като си закупят нова дънна платка или чрез закупуване и инсталиране на USB 3.0 PCIe карта, а ноутбук потребителите могат да ъпгрейднат с помощта на ExpressCard, само че много лаптопи не поддържат тази функция.