Ще направи ли 3D принтирането революция в начина, по който се прави бизнес? Някои експерти са убедени, че това ще се случи и изтъкват конкретни причини за това свое убеждение. Въпреки че има много скептици, процесът изглежда съвсем реален, и е наистина учудващо , че до момента не е станал повсеместен както в бизнеса, така и в отделните потребителски дейности.

 

От Business Insider ни информират, че ако няма големи индустрии, които да са заинтересувани да спрат развитието на 3D печата, цели бизнес сегменти могат да се развият в неподозирани посоки. Как може да стане това?

 

Анализаторите са убедени, че ако се подобри ефективността и иновациите както в процеса на създаването на прототипите за производство, така и в начините за разпространение на стоки, както и ако се създаде изцяло нов пазар за потребителски продукти, 3D принтирането има потенциала да промени бизнеса.

 

Ето начините, по които 3D печатът ще промени бизнеса.

 

1. Прототипи

Много фирми започват с една страхотна идея за един продукт. Но превръщането на тази идея в нещо материално отнема много време и пари. Малките и средните фирми обаче могат да създадат  иновативни продукти по-бързо и изгодно с използването на собствен 3D принтер. "Традиционно, малките и средни фирми възлагат своите проекти на бюра за услуги, за да получат прототип", каза Брус Брадшоу, директор на маркетинга в Stratasys, компания за 3D печатни услуги. "Въпреки че това им позволява да получат нужния прототип, те са ограничени от бюджета за създаване на нещо наистина стойностно.“ Според Брадшоу обаче, собствен 3D принтер ще промени всичко това, защото ще позволи на бизнеса да създава прототипи, докато компанията е напълно доволна от качеството на прототипа. А това ще доведе до създаването на по-добри продукти.

 

2. Производство

Много компании все още не са в състояние да произвеждат свои собствени продукти с  натискането на един бутон, но такава реалност не е толкова далеч, колкото се струва на някои. Анализаторите допускат, че след около 15 години малкият и средният бизнес най-вероятно ще използва 3D принтери, като начин за премахване на големи инвестиции в капитала свързани с оборудването и производствените линии. Един 3D принтер дава средства за производство, които изискват милиони долари инвестиции за фабрика. Сега всеки може просто да измисли продукт и да започне да го произвежда, без да се минава през скъпи инструменти и разходи за настройка.

 

3. Персонализирани продукти

Много 3D принтери могат да отпечатват предмети с висококачествени материали, като неръждаема стомана, сребро, керамика и различни пластмаси. Това означава, че популярните потребителски стоки като бижута, слънчеви очила и калъфи за мобилни телефони могат да бъдат произведени и персонализирани с технологията за 3D печат. Вместо да гадаят какво искат да купуват потребителите със скъпи маркетингови проучвания, фирмите могат просто да попитат  клиентите си какво искат да имат и да го направят. Вземете, например, една компания за слънчеви очила. В бъдеще ще можете да проектирате свои  собствени очила. Производителят на слънчеви очила ще отпечатва директно от 3D принтер, включително лещата и рамките. А помислете само какво ще е положението с други продукти? Като шоколадови и сладкарски изделия, например? Очевидно предлагането на персонализирани продукти ще промени някои индустрии завинаги.