Ако сте техно маниак, то сигурно знаете за Konami кода, който се вгражда като „великденско яйце“ в различни сайтове. След това при натискане на определени клавиши, на сайта се появява някакво шеговито изображение или надпис.

 

Шегите са различни, в зависимост от чувството за хумор на създателите им. Кодът се изпълнпва от клавиатурата на вашия компютър. За целта се уверете, че активната клавиатура е ENG, а след това натиснете в точна последосвателност следните клавиши – ↑ (стрелка нагоре), ↑ (стрелка нагоре) , ↓ (стрелка надолу), ↓ (стрелка надолу), ←  (лява стрелка), → (дясна стрелка), ←  (лява стрелка), → (дясна стрелка), b, a.

 

Първоначално, този шеговит код е бил създаден за аркадната игра Gradius в конзолата NES 1985. Постепенно,  Konami кодът се превърна в символ на културата на техноманиаците.

 

Той се използва от програмистите като начин за достъп до допълнително съдържание или игри. Konami код е станал толкова популярен, че е бил откриван на сайтове като Facebook, Marvel, и ESPN.

 

Ако все не сте се сблъсквали с Konami кода и не знаете как да го активирате, не се притеснявайте, защото комбинацията е съвсем лесна, както сами се убедихте и не се нуждаете от допълнителни съвети или софтуер.

 

От Mashable ни предлагат да видим как великобританската версия на Vogue гледа на Konami кода – очевидно на нещо архаично, или казано по друг начин, като на „стар динозавър“. Ако не вярвате, отидете на сайта и използвайте комбинацията.

 

А ако искате да се позабавлявате още, от медията са съставили списък и на други сайтове с Konami код като вградено „великденско яйце“. Всеки сайт има собствена версия на това какво трябва да предложи на потребителите, които „активират“ кода.

 

1. Zeno.name 

 

2. Mint: Designologue.com 

 

3. GeekandHype.com 

 

4.  Cornify.com – след като въведете кода, задръжте натиснат клавиша Enter.

 

5. Soundclick.com 

 

6. Eren Emre 

 

7. DangoDesign.net 

 

8. Kuppiya.com 

 

9. Dancesportifno.net 

 

10. Bandit.Co.Nz 

 

11. CSSLine.com 

 

12. NikDaum.com 

 

13. Teddy-O-Ted.com 

 

14. Kahale.net