Умението да се правят професионални снимки не зависи само от техниката, а и от определни техники и подходи към заснимането на обектите. Искате ли всички да се възхищават на вашите снимки? Готови ли сте да пробвате нови идеи и техники?

 

Ако отговорът е положителен, тогава прочетете съветите описани по-надолу. Разбира се, презумцията е, че ще използвате цифров фотоапарат. Така може да видите резултата веднага и ще ви е по-лесно при понататъщната обработка на изображенията с някакъв софтуер.

 

 

 

 

 

1. Переспектива

Направете множество снимки на обекта който ви е впечатлил от различни ъгли.  Старайте се да се възползвате от светлината. Ако решите, може да снимате отгоре като ползвате стълба, или пък отдолу, като за целта легнете на земята.

 

2. Рамкиране

Опитайте се да използвате различни елементи, които формират визуална „рамка” около елемента който снимате. Това помага да се насочат очите на зрителите към по-важните елементи.

 

3. Хоризонтална линия

Старайте се обекта, който снимате да е малко под или над мислената, централна линия на снимката.

 

4. Формите

За да впечатли една снимка, на нея трябва да има нещо интересно и необикновено. Дори и ако снимате нещо познато, покажете го по начин, който малко хора виждат.

 

5. Празни пространства

Златно правило във фотографията е по-малки празни пространства.

 

6. Дълбочина

Ако обекта който снимате позволява, покажете го във възможно по-голяма дълбочина. Например, ако снимате път или горска пътечка.

 

7. Движещи се обекти

Когато снимате движищи се обекти, трябва да имате нужната техника, за да не се получават зацапани обекти.

 

8. Панорамни снимки

Опитайте се да създадете панорамни снимки. Не е трудно. Необходимо е от едно положение да направите няколко снимки като завъртите тялото си в една посока и се опитвате да има общи обекти във всеки две последователни снимки. След това използвайте Photoshop, за да обработите отделните кадри и да получите една панорамна снимка.

 

9. Композции

Снимайте един обект от различни ъгли и дори в различни часове от денонощието. След това,  отново с помощта на Photoshop, направете колажи – ще останете изненадани колко интересни неща може да се получат.

 

10. Тема

Разширете в съзнанието си границите на понятието красиво. Нещо, което на вас ви изглежда грозно, всъщност може би не е такова, и би завладяло останалите.

 

11. Облаци

Когато снимате облаци, запомнете едно - не чакайте, а просто вдигнете апарата и снимайте. Те винаги затаяват дъха на тези, които ги гледат.

 

12. Сенки

Те могат да превърнат всеки един обикновен обект в нещо абстрактно и много вълнуващо. Научете се да ги улавяте и ще имате успех.

 

13. Посоката на светлината

Независимо дали светлината е изкуствена или естествена, трябва да се съобразите с нейната посока. Направете няколко снимки от различни ъгли и преценете кое изображение е най-доброто.

 

14. Нощни кадри

Заснемането през ноща е трудна задача, но при успешен опит те могат да създадат много настроение и емоции.