Името IBM е станало толкова популярно сред потребителите и всички, които се интересуват от новините в технологичния свят, че самото му споменаване дава ‘сигнал’ на слушащите, че темата са технологиите и иновациите.

 

Причината е, че през миналия век, IBM беше една от най-влиятелните компании в света и бе известна с това, че постоянно ‘буташе‘ технологиите и иновациите напред. И въпреки доминиращото присъствие на Apple, Google и Microsoft днес, постиженията на IBM все още имат голяма роля за оформянето на информационната епоха.

 

Ако искате доказателства за богататa и колоритна история на IBM, не спирайте да четете. От Business Insider ще споделят с нас 12 любопитни факти за IBM, които може да не знаете.

 

1. Технологичният гигант е основан в Ню Йорк преди повече от 100 години. Предприемачът Хърман Холерит, основава Tabulating Machine Company през 1888г. Компанията по-късно дава началото на IBM.  IBM (International Business Machines) е основана на 15 юни 1911 като корпорация Computing Tabulating Recording Corporation (CTR).

 

2. Компютър на компанията помага в мисията Apollo. От 1969 – 1971 годин компютрите на IBM обезпечават стъпването на американските астронавти на Луната.

 

3. Експертите смятат, че телефонът Bellsouth IBM Simon е първият реален смартфон.

 

4. Пет IBM служители са носители на Нобеловата награда за мир. Лео Есаки, Йохан Георг Беднорц, Aлекс Бюлер, Герд Бининг и Хенрих Рорер са били възнаградени с най-престижната награда в света за техните технически постижения в изследванията и науката.

 

5. През 20-ти век в компанията е бил наложен строг, но елегантен стил на обличане.

 

6. Компанията е създала машини, способни да бият на шах някои от най-умните хора в света. През 1996 година компютърът на IBM, Deep Blue, победи на шах известния шампион Гари Каспаров. Почти 14 години по-късно, машината се развива в друга машина, наречена ‘Watson’, която също е непобедима по шах до днес.

 

7. За появата на прякора на IBM, "Big Blue" има много теории. Една от тях твърди, че анализаторите по сигурността измислили прякора след като компанията започнала да използва осезаемо този цвят в продуктите и логото си.  

8. Идеята за клавиатурата на класическия модел ThinkPad Butterfly идва от пъзела. Докато помагал на дъщеря си да решава пъзел, един от служителите на IBM се сетил за нов дизайн за клавиатура.

 

9. През 2008 гoдина, IBM става първата компания в историята на САЩ с повече от 4000 патента придобити в рамките на една календарна година.

 

10. IBM държат дълъг списък от изобретения и технологии. Някои от тях са магнитната лента, бар кодовете, флопи дискетите, хард диска, релационните база данни, RAM паметта, RAMAC, първата в света компютърна система за съхранение на данни, както и стотици други открития в областта на медицината, астронавтиката, спорта, финансите и други.

 

11. IBM са създателите на най-малкия филм в света.

 

12. IBM създадоха ново поколение чип, съдържащ един милион изкуствени неврони и 256 милиона синапса. Заедно те образуват съвкупност от 4096 „невросинаптични” ядра. Чипът е важна стъпка към създаването на така наречените когнитивни компютри, тоест системи, които имат възприятия и могат да се самооубачават.