Забелязахте ли, че Google днес отново промениха своето лого на официалната си страница? Ако се чудите каква е причината за това,  добре е да знаете, че компанията отбелязва навършването на 107 години от рождението на американската морска биоложка, Рейчъл Луис Карсън.

 

Най-запомнящото ѝ произведение е книгата "Тиха Пролет" (Silent Spring), която в голяма степен поставя основата на природозащитното движение по цял свят.

 

Кариерата ѝ започва като морски биолог в U.S Bureau of Fisheries, но след това тя постепенно насочва вниманието си към писането.

 

Нейният талант не остава незабелязан и тя придобива голяма популярност със своя бестелър  „Морето около нас“ (The Sea Around US), който печели националната награда за литература в САЩ през 1951г. Трябва да отбележим, че тази творба е само част от трилогия от вдъхновяващи книги, която включва още „Under The Sea Wind” и ”The Edge of the Sea”.

 

carsonrachel2_400

 

Карсън проследява в детайли живота в дълбините на океана с тези творби и те предизвикват голям интерес сред потребителите. През 50-те години на миналия век тя насочва изцяло вниманието си към проблемите свързани с околната среда и екологията. Именно в този период написва книгата "Тиха Пролет" (Silent Spring), която предизвиква безпрецедентна за времето си реакция сред американските граждани.

 

index_02

 

Рейчъл Карсън е родена на 27 май, 1907г. в малка ферма в Спрингдейл, Пенслвания в семейството на Мария Фрейзър и Робърт Уордън Карсън. Oще от ранна възраст проявява нестихващ интерес към книгите и чете постоянно в детството си, както и  прекарва много време в проучването на голямата земя, която родителите ѝ притежават. След това тя започва да пише собствени разкази, в които често фигурират животни, а едва на  единадесет годишна възраст създава и първата си статия.

 

draft_lens21467708module169237625photo_2285b98e68bda6ba4d8a0_400

 

През 1953г. тя започва да прави детайлни проучвания на организмите, които живеят на брега на Атлантическия океан и само две години по-късно създава третата част на своята морска трилогия, а именно "The Edge of the Sea". Карсън прекарва дълги години в изучваване на екоситемите в този регион, а книгата ѝ "Тиха Пролет" (Silent Spring) предизвиква вълна от негативни коментари сред цялата химическа индустрия в САЩ.  Големите корпорации в страната се опитват да забранят разпространението ѝ, но въпреки това много потребители успяват да я прочетат и за първи път да насочат вниманието си към екологичните проблеми на съвременното общество.

 

rachel-louise-carsons-107th-birthday-6210023252295680-hp_400

 

Тук може да научите кой създава изображенията Google Doodles.

 

Рейчъл Карсън заболява от рак на гърдата, а състоянието ѝ се влошава заради респираторен вирус през януари 1964г. Лекарите и възможностите на съвременната медицина не успяват да я спасят и тя напуска този свят на 14 април, 1964г., когато получава сърдечен удар в дома си в Силвър Спринг, Мериленд. Въпреки това нейните трудове променят живота и представата на хората за проблемите на екологията и неслучайно тя е избрана от престижното списание „Time“ за една от най-влиятелните личности на 20-ти век.