Считано от 2012 година, в интернет вече има обособена зала на славата. Тя действа точно както бихте очаквали – в нея се отдава дължимата слава на различни хора от миналото до днес, които са имали значителен принос за развитието на интернет по един или друг начин.

 

Разбира се, сред тях има много технологични „суперзвезди“, сред които Линус Торвалдс, създателят на Linux операционната система с отворен код, и Тим Бърнърс-Лий, бащата на съвременния интернет. Сред тях има и такива, чиито имена са убягнали от очите на широката публика, въпреки че са почитани в технологичната общност. Кой е Доналд Дейвис? Кой е J.C.R. Licklider? Защо те (и много други като тях) са толкова важни, че да бъдат включени в подобна зала на славата?

 

От Business Insider ни представят десет личности, за които може никога да не сте чували.

 

1. Чарлс Херцфелд

Чарлс Херцфелд е бил директор на DARPA (Американската агенция за технологични проекти на Пентагона) през 1960 година и ще бъде запомнен като човека, който взема решение за създаването на ARPANET – ранният предшественик на интернет.

 

10________-1_400_04

 

2. Реймънд Томлинсън

През 1971 година Реймънд Томлинсън внедрява първата система за електронна поща на ARPANET.

 

10________-2_400_02

 

3. Доналд Дейвис

Доналд Дейвис е един от ключовите изобретатели на комутацията на пакети – основна технология с решаващо значение за развитието на съвременния интернет.

 

10________-3_400_04

 

4. Филип Цимерман

През 1991 година Филип Цимерман създава Pretty Good Privacy (PGP) – програмен пакет за криптиране на данни предавани чрез електронната поща. За това си действие Цимерман е бил подложен на тригодишно следствие, защото по мнение на правителството на САЩ е бил нарушил законът за забрана експорта на криптографски програми.

 

10________-4_400_04

 

5. Брюстър Кахл 

Брюстър Кахл ще бъде запомнен с ясната си позиция по отношение на свободния достъп до знания в мрежата. Той е основател на Internet Archive през 1996 година. Днес цялата колекция от информация на проекта е около 10 петабайта.

 

10________-5_400_05

 

6. Мишел Бейкър

Мишел Бейкър е председател на Mozilla Foundation и бивш изпълнителен директор на Mozilla Corporation, когато уеб браузъра Firefox започна да набира сериозна преднина пред Internet Explorer.

 

10________-6_400_05

 

7. Тим Бърнърс-Лий

За безспорен създател на интернет е признат британският учен Тим Бърнърс-Лий.

 

10________-7_400_05

 

8. Джон Постел

Джон Постел е един от онези хора, които могат да предвидят проблемите преди някой друг изобщо да си помисли, че е възможно да се случи нещо подобно. Работата му върху комуникационните стандарти е от първостепенно значение за начина, по който интернет функционира днес.

 

10________-8_400_04

 

9. J.C.R. Licklider

J.C.R. Licklider или Lick, е друг служител на DARPA, който е сред първите, които заявяват че интернет в бъдеще ще свързва хората и компютрите по света.

 

10________-9_400_04

 

10. Елизабет Фейнлер

Елизабет Фейнлер е била директор на Network Information Systems Center от 1972 година до 1989 година. Тогава тя смята, че ARPANET може да се развие във форма, която днес бихме наподобили на примитевен интернет.

 

10________-10_400_01