1. На плажа и под лятното слънце


Когато искате да заснемете пръските или пяната на морските вълни, е добре да се възползвате от ръчните настройки на фотоапарата. Изберете кратко време за експонация, тоест скорост на затваряне около 1/500 или 1/1000 сек. Снимките, правени по обед, обикновено са с най-лошо качество, а тези, заснети сутрин или в късните часове на деня, имат приятно осветление заради ъглите, от които падат слънчевите лъчи. Ако все пак искате да снимате по обед, имайте предвид, че лицето на модела ви може да е в сянка – независимо дали носи шапка или не. Макар околната светлина да е достатъчна, е желателно да ползвате светкавица. В това отношение пък се постарайте да разберете кое е оптималното разстояние за светкавицата на вашия апарат.

-

2. В дъжда и сред бялата приказка


Основното, което трябва да знаете за екстремните условия, е, че апаратът може да е предвиден за тях, но не е неуязвим. Дългото излагане на ниски температури уврежда батерията или механиката на оптиката. Намокрянето на електрониката може да е пагубно за апарата. Бързи съвети: Автоматичното измерване на светлината в сцена с много сняг рядко е вярно. Коригирайте леко блендата с две или три стъпки надолу. Фотосите при дъжд могат да са изключително красиви, но и оригинални, ако снимате отражения в локвите.

-

3. Щом се разстеле вечерният мрак...


Нощните снимки са чудни, тъй като в тях се виждат „обективните” (истинските) светлини на града. Изключвайте автоматичната светкавица и ползвайте няколко секунди време за експозицията. За целта от полза е стативът. Добрите снимки на фойерверки изискват експозиция от няколко секунди.

-

4. Детайлите са по-добрият избор пред клишетата


Нещо като запазена марка на туристите е да снимат същото, което вече е увековечено в туристическите брошури. Това е безсмислено, но и говори за липса на въображение и творчески нюх.
Вместо да снимате например дадена сграда по вече познат начин, се старайте да избирате различна или дори оригинална гледна точка. Също така бихте могли да акцентирате на определени детайли от архитектурата или орнаментите.

-

5. За предпочитане е вашата гледна точка. И все пак...


Не се притеснявайте да приклякате или дори да лягате, за да снимате обектите от оригинална перспектива. Важи както за одушевените предмети, така и за живите модели. В случая с хората дори е нещо като задължително. Старайте се винаги фотоапаратът да е на нивото на лицето. Ако снимате някого от горе, особено ако е дете, пропорциите на тялото ще се получат несъразмерни – с голяма глава и късо тяло. Допуска се нарушаване на правилата, но те трябва да са обмислени.

-

6. Фотоапаратът не е пушка с мерник


Една от най-честите грешки, правени от начинае­щите фотографи, е поставянето на даден обект или модел в центъра на изображението. По отношение на въздействието това е една от най-слабите точки. В следващ брой ще представим някои от утвърдените начини за композиране на фотографии, но още тук можем да опишем едно от по-универсалните. Когато гледате през визьора или дисплея, мислено разделете изображението на равни части с две хоризонтални и две вертикални линии. По добрите апарати направо разполагат с опцията да разделят картината на т.нар. третини. Там, където се пресичат хоризонталните или вертикалните линии, са силните точки.

-

7. Когато е възможно, се пазете от шума


Стандартът ISO има отношение към светлочувствителността. Високите стойности на ISO означават добре експонирана сцена и на слабо осветление. Но обикновено означава повече цветен шум. Колкото по-евтин и от по-нисък клас е апаратът, толкова по-неприятен е шумът. При стойности над 800 ISO снимката практически е неизползваема. Ако можете, правете ръчни настройки!

-

8. Ефектни снимки без големи усилия


Смята се, че стандартните снимки са тези, правени в режим landscape (с голяма широчина). Но и тези в режим portrait (с дълга височина) не са за подценяване. В някои моменти, за които можете да развиете усет, дори са по-удач­ни. Няма нищо по-лесно от това, когато сметнете за нужно, да завъртите фотоапарата на 90 градуса. Софтуерното изрязване на нежелани обекти не е грях.

-

9. Бъдете режисьор на кадрите си


Естествените снимки винаги са за предпочитане, а се ценят и от професионалистите. Принципно са препоръчителни за фотоси на деца и групови мероприятия. Хлапетата често се държат нетипично за себе си, щом разберат, че ги снимат.
Но можете и да режисирате снимки на приятелите си, като внимавате някой от тях да не стои странно (като кръпка) на останалите.

-

10. Уважение към модела и той ще ви дари с усмивка


Винаги се съобразявайте с културните различия между държавите и уважавайте правото на лично пространство на всеки човек. Особено в чужбина не снимайте жени с фереджета или мъже, преди по някакъв начин да сте индикирали какво правите и преди да са ви отвърнали (например с усмивка), че нямат нищо против да ги щракнете.