Между Mac компютрите и Windows персоналните компютри (или така наречените PC) се води епична битка от много години. Windows PC бяха предпочитани от потребителите много дълго време и програмистите свикнаха да пишат най-добрите приложения първо за Windows.

 

Но през последните няколко години нещата се промениха. Сега е почти невъзможно да се намери приложение за Windows, което да не е налично и за Mac. А през последните години след излизането на Windows 8, операционните системи на Apple и на Microsoft се развиха и промениха още повече.

 

О Business Insider  са съставили списък с 10 основни разлики между Mac компютрите и Windows PC компютрите. Преди да видите кои са те, може би ще ви бъде интересно да прочетете и статиите: ‘Какво казват устройствата ни за нас‘ и ‘По какво се различават потребителите на Mac и PC‘.

 

1. Apple се гордее с дизайна на своите компютри

Apple държи много на това продуктите на компанията да изглеждат добре. Компанията обръща внимание на всички детайли, дори вътрешните компоненти са красиво изработени. От друга страна дизайнът на PC-тата зависи от компанията, която ги прави, но те обикновено не са толкова привлекателни, колкото Mac-овете. Разбира се има и изключения като например, лаптопът на Dell от 2012 година.

 

2. Mac компютрите обикновено са по-скъпи

Като цяло, Mac компютрите са много по-скъпи от PC компютрите. Направете една бърза справка в интернет магазините за техника и ще се убедите, че става въпрос за няколко пъти по-високи цени. Разбира се, има някои модели от висок клас компютри с Windows, които струват почти толкова колкото и MacBook Air (или дори повече), но лесно може да откриете и супер евтини модели компютри с Windows.

 

3. Windows предлага повече възможности за геймърите

Безспорен факт е, че геймърите предпочитат масово машини с Windows OS, защото могат да увеличат производителността на компютъра си с по-добра графична карта или да добавят много повече памет, за да се справят с тежките игри. Mac-овете обикновено не могат да се конкурират като гейминг машини, освен ако не сте готови да похарчите огромна сума пари.

 

4. Собствениците на Mac получават по-добра поддръжка

Когато вашият Mac компютър се повреди, може да го занесете в местния Apple Store. Там ще ви помогне специалист и ако повредата е незначителна и лесна за отстраняване може да не се наложи да заплащате. Ще имате много по-големи неприятности обаче ако вашият PC компютър се развали. Тогава в повечето случаи се налага да се обадите директно на производителя на вашия компютър, за да получите помощ и насоки как да постъпите.

 

5. Mac компютрите са по-сигурни срещу зловреден софтуер и вируси

Според компанията AVG платформата на Apple все още е малко по-сигурна. Това очевидно се дължи на факта, че Mac-овете са по-малко предпочитани от потребителите, отколкото Windows компютрите. С нарастването на популярността на Mac компютрите обаче, хакерите започнаха да се насочват към платформата на Apple и доказателства за това видяхме през последните години. Това беше и една от причините Apple да добавят нов тип криптиране и характеристики за сигурност в OS X Yosemite.

 

6. Двете операционни системи изглеждат различно

Windows 8.1 и операционната система на Apple, OS X изглеждат напълно различно. По подразбиране, интерфейсът на Windows е плочки, от които потребителите имат достъп до новини, снимки, контакти, или възможност за сърфиране в Windows Store наред с други опции. Можете да видите вашите приложения чрез превъртане на ляво и дясно или чрез приплъзване надолу. Mac OS X има по-изчистен и по-ненатоварващ погледа интерфейс. В най-основното ниво, имате десктоп, док за достъп до всички ваши любими приложения и лентата на задачите в горната част на екрана.

 

7. PC компютрите предлагат по-голямо разнообразие от хардуер

Съществуват много различни производители на персонални компютри и по този начин потребителите имат богат избор между различни варианти и марки. Microsoft просто създават софтуера, а компании като HP, Acer, Lenovo, Dell, както и много други правят хардуера. Що се отнася до Apple, компанията прави и хардуера, и софтуера, което много ограничава избора на потребителя.

 

8. Някои модели компютри с Windows имат сензорни екрани

Много модели компютри с Windows имат версия със сензорен екран, тъй като интерфейсът на Windows 8.1 е пригоден за тези дисплеи. Тази възможност не съществува за момента за Mac.

 

9. Windows работи и на таблети, а не само на лаптопи и настолни компютри

Платформата Windows 8.1 е достъпна за устройства от всякакъв размер – от гигантски ‘всичко-в-едно’ компютри до лаптопи и мънички 8-инчови таблети. OS X е достъпна само за преносимите компютри, настолните компютри и ‘всичко-в-едно’ компютрите на Apple.

 

10. Windows може да работи на Mac компютри

Mac-овете позволяват да стартирате Windows или чрез виртуална машина или директно върху системата. Всеки Mac има вградена програма, наречена Boot Camp, която ви позволява да инсталирате Windows на машината си. Ако искате, можете да разделите пространството на твърдия си диск между Windows и Mac OS X, така че да ползвате и двете операционни системи на един и същ компютър.