Facebook генерира една четвърт от уеб трафика на Земята, и може да се похвали с милиони потребители. Много от тях обаче, не се възползват от всички възможности, които им предлага социалния сайт. Има скрити функции, повечето от които обикновения потребител никога няма да намери, ако не знае предварително за тях.

 

Въпреки това, Facebook е пример за това как трябва да изглежда една социална мрежа, и е добре всички да познават нейните възможности. Facebook извървя дълъг път на развитие, и днес потребителят може да получи много повече от това просто да споделя линкове и снимки с приятели, или дори да си комуникира с тях.

 

Ако искате да пробвате нещо ново, PCMag предлагат 10 скрити функции във Facebook, за които може би не знаете.

 

1. Спечелете безплатни кредити
Facebook е много повече от споделяне и комуникация. Социалната мрежа развива собствена икономическа екосистема с кредити. Кредитите са виртуални парични средства, които позволяват на потребителите да купуват игри, и други приложения.

Можете да си купите Facebook кредити, като използвате PayPal, кредитна карта, или мобилен телефон, но можете да ги получите безплатно. Нов начин да получите безплатно кредити е чрез конвертиране на Bing награди в Facebook кредити. Така може да играете най-новите нива на Pac-Man безплатно.


2. Разглеждайте снимките по стария начин

Ако не ви допада новия начин за разглеждане на снимки в черното поле, може да го правите в класическия изглед. За целта натиснете бутона Refresh на вашия браузър или F5.

 

3. Изпращане на имейл

Повечето от потребителите на Facebook не осъзнават че могат да изпращат имейл от социалния сайт. Но нищо от това няма да работи, ако не сте настроили вашия Facebook имейл акаунт. Можете да направите това, като отидете на страницата ‘Messages’, и натиснете ‘Claim your Facebook email’.


4. Смарт търсачка (Search Smart)

Търсачката на Facebook връща различни видове резултати – потребители, приложения, и така нататък. За да елиминирате онези от тях, които не ви интересуват, филтрирайте резултатите след като кликнете иконката на лупата.

 

5. Гледане на филми

Ето един страхотен начин да ползвате Facebook кредитите си. Необходимо е само да използвате думата ‘movie’, и да видите какво ви се предлага.


6. Частни актуализации
Можете да избирате какво точно да гледате във всеки постинг, или чий коментари не искате да виждате. Преди да натиснете бутона Share, кликнете иконката вляво от него. Оттам можете да променяте кой да вижда постинга, акто ‘Everyone’ (‘Всеки’), ‘Friends of Friends’ (‘Приятели на моите приятели’), и ‘Friends’ (‘приятели’). В допълнение, можете да изберете ‘Customize’ за повече опции, като ‘Only Me’ (‘Само аз’), или ‘Hide this from’ (‘скрий този коментар от’). В случая, последната опция е много полезна ако искате да организирате нечие парти по случай рожден ден, и искате да скриете това от самия рожденник.

 

7. Тайни групи

Facebook въведе групирането на приятелите ни в социалната мрежа с фанфари, но повечето потребители продължават да не се възползват от тази възможност. Когато създавате нова група с командата ‘Create Group’ (‘Създай нова група’) от левия панел, настройките за поверителност по подразбиране са ‘Closed’ (‘забранен’). Това означава, че само членове, които са поканени могат да участват, въпреки че всички виждат, че групата съществува. Ако искате да скриете и съществуването на групата, изберете ‘Secret’ (‘тайна’). По този начин, само специално поканени членове ще знаят изобщо, че има такава група.

 

8. Използвайте усмивки във Facebook чата
Когато използвате чата във Facebook, можете да въвеждате усмивки, сърчица, намръщени лица, и така нататък, когато напишете определена последователност от символи. Например, въведете <3 в чат прозореца, и в разговора ви ще се покаже  прекрасна икона на червено сърце.

 

9. Използвайте необичайни фрази

Изглежда Facebook се справи с проблема за неочаквани резултати, които се получаваха от време на време при обичайни операции. Това обаче не ви пречи да използвате необичаен начин на изразяване (стига да знаете английски достатъчно добре, за да импровизирате). Във всеки случай, сте улеснени максимално, тъй като ако отидете в долната част на страницата си, и кликнете върху ‘English’, ще ви се предложат различни варианти, с които да се забавлявате.

 

10. Направете анкета

Функционалността ‘Questions’ не само ви позволява да задавет върпоси на своите приятели, но имате опция и за избор на различйи отговори (така наречените ‘multiple choice answers’). Освен това, Facebook ви предлага и отговори от ‘Pages’ и ‘Groups’, които имат нещо общо с въведения текст. След като започнете да получавате отговори, имате възможност да видите графика с онези отговори, които са избирани най-много, а когато посочите някой отговор с мишката, ще видите кой от приятелите ви го е избрал.