Преди да напусне Apple, Стийв Джобс избра своя наследник, който ще го замени като изпълнителен директор на компанията.

 

Неговият избор се оказа Тимоти Д. Кук, по-известен като Тим Кук. Оказва се, обаче, че за него се знае много по-малко отколкото за неговия прешественик, а разбира се, всеки иска да научи малко повече за него, особено след скорошната кончина на неизлечимо болния Джобс.

 

Ето защо, от оналйн медията Gizmo Crazed представят някои много интересни факти за живота и опита на новия главен изпълнителен директор на Apple, които може би не знаете.

 

1. Не обича публичността

Определено интересът към личния живот на Кук е голям, но е добре да знаете, че той не е отоворен и лесен за комуникация както Джобс. Може би причината за това е неговата скромна натура, заради която той не обича да привлича внимание върху себе си.

 

2. Футболен фен

Тим Кук не е ентусиазиран само в работата си, а е и ревностен почитател на различни видове спорт, като неговата най-голяма любов е футболът. И до днес Кук е страстен почитател на отбора на университета, където е учил - Auburn University.

 

3. Старт за деня

Повечето хора започват деня си с приятна разходка или тичане в парка, но това не се отнася за Тим Кук. Вместо това, неговият работен ден започва с изпращането на електронната поща в 4:30 часа сутринта.

 

4. Обича спорта

Въпреки че сутрин няма навика да прави физически упражнения, Кук държи много на добрата си форма. Затова и въпреки натоварения график, той намира време да отиде на фитнес, а туризмът и карането на колело са любимите му спортове, тъй като според него стимулират ума и тялото.

 

5. Опит като главен изпълнителен директор
Това не е първият път, когато Тим Кук играе ролята на изпълнителен директор на Apple. Стив Джобс назначава Кук като временен главен изпълнителен директор, когато се налага да си вземе отпуск по болест. Досега Тим Кук се справяше успешно и вероятно ще продължи да прави същото и когато заема тази отговорна длъжност за постоянно.


6. Опит в големи технологичи компании

Тим Кук има опит и в други технологични компании. Преди да стане част от екипа на Стив Джобс, Кук за кратко заема ръководна длъжност в Compaq, а преди това е работил в продължение на 12 години за IBM. През този период, новият изпълнителен директор отговаря за производството и операциите на компанията, свързани с бизнеса с персонални компютри.

 

7. Образование
Кук има бакалавърска степен по индустриален инженеринг от Auburn University и магистърска степен по бизнес администрация от бизнес училището  Fugua към Duke University.

 

8. Произход

Тим Кук е роден в Roberstdale, Alabama в обикновено семейство. Баща му е бил работник в корабостроителница, а майка му е домакиня.


9. Най-доброто му качество
Трудолюбието е едно качествата на Тим Кук, на които Стив Джобс се възхищаваше много. Навярно коренът за това се корени в неговия скромен произход, а може и той да е допринесъл за развиването на това свое качество през годините. Във всеки случай, Кук е известен като човекът с най-голям принос за успехите на Apple през годините след Джобс.

 

10. От колко години е в Apple

Кук се присъединява към Apple през 1998 година като старши вицепрезидент на отдела за международна дейност, а през 2004 година е повишен в главен оперативен директор.