Хелоуин е нов за България празник, но вече си проправя път като традиционен ежегоден празник. На този ден става особено популярно да се събират групи младежи, които се преобличат в подходящи за случая костюми, търсейки различно от познатите забавления.

 

Естествено, никой не влага в това разбирането и символиката на англоезичните държави. Ето защо, решихме да ви представим някои любопитни факти свързани с този празник, и с това защо, какво, и как се празнува на този ден по света, за да разберем защо всички искат да се скрият зад някой зловещ образ от митовете и преданията от миналото.

 

1. Хелоуин (от англ., ‘halloween’) е празник, който се чества в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. По традиция, на този празник е прието да се носят страшни костюми, и тиквени фенери, с които да се плашат сенките на починалите, които в тази нощ излизат на земята и търсят живи тела, в които да се вселят. Колкото по-страшен е костюмът, толкова по-лесно ще успеете да ‘преживеете’ тази нощ.

 

2. На вечерта на Хелоуин се обикалят съседите, които трябва да раздават бонбони и дребни сладки, ако не искат да станат ‘жертва’ на нечия шега. Традицията се свързва именно с поверието, че ако почерпиш ‘страшния’ гостенин, той ще те остави на мира.  Популярната фраза, с която децата чукат на вратата е ‘Trick or Treat’, което буквално означава ‘Пакост или почерпка’ или ‘Почерпи ме, ако не искаш да ти напокастя’.

 

3. Празникът се свързва с католическия християнския ден на Вси светии, който се чества именно на 31 октомври. Произходът на самото име идва от различните назавания, като Hallowmas, All Hallows, и All Hallows’ Eve. Последното название, ‘навечерието на всички свети’, е било съкратено в крайна сметка до Halloween, както се нарича и до днес.

 

4. Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак (Jack-o’-Lantern), и е кръстен на ирландски пияница, който бил грешник, и не можел да отиде в Рая. Заради сделка с дявола, обаче, не можел да отиде и в ада, и затова обикалял с въглен в издълбана ряпа по света, в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква.

 

5. Скелетите са един от символите на Хелоуин, защото се смята, че по време на Хелоуин дяволът обикаля около къщите, тракайки с кости от пръсти на мъртъвци. Ето защо, един от костюмите, които може да изберете за вечерта, е имено този на скелет.

 

6. В нощта на 31 октомври е много популярно да се разказват истории за призраци, или за населени с духове къщи, от които е достатъчно само да избягаш, за да се разминеш с опасността, тъй като призраците се привързват към домовете, които обитават, и не желаят да се разделят с тях. Този факт обаче може да се превърне в интересни идеи и поводи за шеги и закачки през цяката вечер, особено ако в тъмното се разходите с приятелите си из тъмните улици.

 

7. Вещиците присъстват задължително на Хелоуин със своите островърхи конусовидни шапки, просторни наметала, и метли. Причината за това е, че на Хелоуин се смята, че вещиците могат да се движат безпрепятствено навсякъде, тъй като тази нощ е изцяло във властта на тъмните сили. Всъщност, този персонаж е най-яркият образ от Хелоуин, и неслучайно костюмите на вещици с островърхи шапки са толкова популярни за вечертана празнуването.

 

8. Спътниците и помощнициците на вещиците са черните котки, за които се твърди, че  притежават своя собствена сила и магически способности. В редица култури котката се смята едва ли не за единственото живо същество, което е способно да проникне в света на мъртвите и да се върне невредимо.

 

Любопитен факт е, че в миналото хората са мислели, че всяка вещица може да се превърне в черна котка, за да се скрие, и по тази причина се е появила традицията да се ловят и изгарят черни котки. Навярно така се е появило и в нашия език поверието, че е лош късмет, ако черна котка ‘ти мине път’. Във всеки случай, сега след като знаете това, бихте могли с удоволствие да се маскирате като черна котка.

 

9. Неслучайно кръстоската между прилеп и човек е залегнала в основата на мита за един от героите на Америка – Батман. За прилепа се знае, че е основен елемент от страховитите истории на Хелоуин, тъй като от край време прилепите са били наричани вампири, и изчадия на ада. Това обяснява паническия страх на престъпниците щом зърнеха силует на добрия човек-прилеп от комиксите, тъй като силуетът на прилепа се счита за символ на злото. Имено прилепите стоят на раменете на вещиците, или живеят в техните къщи.

 

10. В миналото, плашилата са били поставяни по кръстопътищата и големите площади, облечени в доспехите на вече мъртви хора, за да плашат живите, и да ги държат надалеч от дадено място. За плашилото се е смятало, че служи за хранилище на душата на покойника, и затова постепенно този образ е започнал да се изпоплзва за всяване на страх у крадци и злосторници. На Хелоуин обаче, този символ може да се превърне в един от лесните за изработка костюми, ако не занете как точно да се облечете. Ако искате да се заредите с настроение, и да се потопите в един различен свят, не пропускайте да отпразнивате Хелоуин в компанията на своите приятели. Приятно изкарване!