В 50-годишната си история, NASA не само разшири изследваното от нея космическо пространство, но също така предостави на обществеността някои от космическите си технологии, от които може да се възползваме всеки ден.

 

Въпреки че повечето хора никога няма да стъпят на Луната, те почти всеки днес влизат в контакт с технологиите, които са изобретени и използвани в мисиите на космическата агенция. Ето как неща, които днес смятаме за най-обикновени и безинтересни, всъщност са се родили в стремежа на човека да завладее космоса. Предлагаме ви да разгледате 10 технологии на NASA, които най-вероятно използвате всеки ден.

 

1. Филтър за вода

Астронавтите се нуждаят от надежден начин за пречистване на водата, която те пият в космоса. Технологията за филтриране на водата съществува още от началото на 50-те години на миналия век, но NASA е трябвало да намери начин за пречистване на водата в екстремни условия и за по-дълги периоди от време. Активният въглен във филтрите за вода е специално комбиниран за тази цел със сребърни йони, които неутрализират патогенните организми във водата.

 

10___nasa____-1_400

 

2. Акумулаторни инструменти
Въпреки, че изобретател на първия, захранван с батерии инструмент е компанията Black & Decker, NASA са допринесли за усъвършенстването на технологията, която доведе до създаването на по-леки, безжични медицински инструменти, ръчни прахосмукачки, и други. В средата на 60-те години на миналия век, за мисията си до Луната, NASA са имали нужда от инструмент, който астронавтите да използват, за да вземат проби от скалите и почвите. Той трябвало да е лек, компактен и достатъчно мощен, за да копае дълбоко в повърхността на Луната. Така NASA и Black & Decker изобретяват захранвана с батерии бормашина.

 

10___nasa____-2

 

3. Безопасни пътни настилки

Опитът на NASА помогна за разработването на процеси, при които гумите се замразяват при температури от -200 градуса по Фаренхайт. При това положение те се разпадат от само себе си, а гумата се отделя от останалите материали. Въпросните остатъчни материали после се рециклират, и чрез тях се произвеждат няколко нови продукта. Една от получаващите се съставки се използва за асфалтирането на магистрали, и има значение за безопасността на пътната настилка когато е мокра.

 

10___nasa____-3_400

 

4. Детектор за дим

Skylab е първата американска космическа станция. През 1970 година, NASА създават  съвместно с Honeywell устройство, което да засича дима и токсични газове в станцията, и да е в помощ на астронавтите. Така се получава първият в историята детектор за дим. През 80-те години на миналия век започва масовото производство на фотоелектронни детектори, които се включват, когато дим или пара от горещ душ блокират светлинния лъч.

 

10___nasa____-4_400

 

5. Телекомуникациите

NASА изобрети сателитите, които днес ни дават възможността да комуникираме помежду си независимо от разстоянията между нас.

 

10___nasa____-5

 

6. Защитната боя 

В края на 80-те години на миналия век NASА започва изследователска програма, чрез която да разработи специална облицовка за Космическия център Кенеди във Флорида. Идеята е структурата да се защити от соления въздух, газовете от ракетите, и високите температури. Впоследствие, този материал се оказва идеален за облицовка на мостове, телевизионни кули, и други.

 

10___nasa____-6

 

7. Ушни термометри

Калифорнийската компания Diatek разработва съвместно с NASА бърз и точен термометър, който поставен в ухото на пациента засича инфрачервената радиация в тъпанчето и дава точна цифрова оценка за около две минути.

 

10___nasa____-7

 

8. Иновативни зъболекарски шини

Много зъболекари вече използват керамични шини, които се прикрепят за зъбите с тънка, лека жичка, направена от НиТинол. Тази сплав днес е достъпна благодарение на NASА.  НиТинолът има уникалната способност да запазва оригиналната си форма, и е бил изобретен докато космическата агенция е търсила решение за безпроблемното отваряне на космическите сателити от ракетата носител.

 

10___nasa____-8


9. Пяна с памет

Memory foam е уникален материал, който се движи и мени своето положение спрямо извивките на тялото и намалява съприкосновението с особено чувствителните му зони – глава, рамене, таз, колене, ходила. Във всяка точка, тялото потъва в различна степен в зависимост от собствената тежест и топлина. Този материал се е използвал от NASА за направата на седалките в космическите совалки. Днес този материал има редица приложения – в самолетостроенето, за изработката на матраци, и така нататък.

 

10___nasa____-9_400

 

10. Устойчиво на надраскване стъкло

Благодарение на технология на NASА, днес повечето стъкла издържат десет пъти по-дълго от преди. Toва се дължи на специалната облицовка, която агенцията създава за своите уреди, така че те да не се драскат от твърдите частици в космоса. По-късно,  компанията Foster Grant взема лиценза за тази облицовка и я използва за производството на слънчеви очила.

 

10___nasa____-10_400