Ако производителите на смартфони не намерят начин да предложат някакво съществено подобрение на технологиите при тези устройства, годината може да е най-скучната за феновете на мобилни джаджи.

 

Експлозията от модели на пазара на смартфони естествено доведе до драстичен спад на средната им цена през последните години и днес вече почти всеки човек по света е в състояние да си купи такова устройство. Въпреки това, почти всеки активен потребител на смартфон е с усещането, че нещата са в застой. А това започва като че ли да изнервя широката публика.

 

Дисплеите с висока резолюция станаха по-големи, а вградените камери много по-добри от повечето цифрови фотоапарати, но темпото на иновациите замря. Производителите на устройства и мобилни приложения определено осъзнават този факт и търсят начини да излязат от това „технологично затишие“.

 

За съжаление, специалистите са на мнение, че ще мине най-вероятно най-малко още година или две преди да се направи пробив в дизайна и функциите на мобилните  компютърни устройства. От Tech World спекулират обаче, че сегашната ситуация може да доведе до отлив в ентусиазма на потребителите да си купуват нови смартфони. Ето причините, че през настоящата година може да има връщане към стандартните телефони.

 

1. Изобилието от модели разочарова с много некачествени продукти

На пазара все по-често излизат смартфони от непознати компании. В повечето случаи, тези модели не са качествени и въпреки че успяват да „изкушат“ потребителите, в крайна сметка разочароват собственика си въпреки евтината си цена.

 

2. Маркетинговите трикове принуждават потребителите да заменят ненужно своя работещ телефон за по-нов модел

Работата на маркетинговите отдели в големите компании е да лансират новите продукти. Но  в случая става дума за прекалено много пари, които потребителите трябва като че ли да харчат регулярно, „подлъгани“, че могат да актуализират своята джаджа за по-добър модел. А когато това не се случи и новият модел много скоро се окаже почти същият като старото устройство, след време потребителите едва ли ще имат желание да изпробват нови варианти.

 

3. Дизайнът за по-тънки и по-леки устройства има само естетична стойност

Всички искат бъдещите смартфони да са достатъчно удобни за носене. Вследствие на по-голямата мобилност се счита, че интересът към смартфоните ще расте. Този подход обаче като че ли не се разбира достатъчно добре от производителите на хардуер, тъй като в тяхната концепция за създаването на по-преносими устройства влиза единствено подобрението на дизайна – тоест, разработването на по-тънки устройства. Като се има предвид обаче, че дисплеите уголемяват размера си, ефектът едва ли ще бъде желаният. А когато премине въодушевлението от по-естетичния външен вид на тънките смартфони, потребителите отново ще осъзнаят, че това не е дълго чаканата иновация.

 

4. Проблемът с краткия живот на батерията

Проблемът с краткия живот на батерията се оказа най-изнервящия момент за потребителите. Всички прекрасни функции на смартфоните са неизползваеми преди денят да е свършил, тъй като батерията не може да издържи дори един ден на пълно натоварване и дори докинг станциите с до десет часа заряд не могат да компенсират неудовлетворението. В крайна сметка, къде остава идеята за преносимост ако трябва да се натоварваме с допълнителни устройства. По тази причина много потребители започват да се връщат към идеята за обикновен телефон, за да са сигурни, че ще имат възможност да провеждат важните за деня разговори. А производителите на MP3 и цифрови фотоапарати не спират да предлагат нови модели, предчувствайки, че след разочарованието от смартфоните, пазарът отново ще е благоприятен за тях.

 

5. Все още не е сигурно доколко шумно рекламираните гъвкави дисплеи ще компенсират негативите дотук

В предвестник на очакваните иновации при смартфоните, LG Electronics разработиха телефон с извит дисплей – G Flex. От компанията твърдят, че това е бъдещето на интелигентните устройства и считат, че ако тази визия се реализира, смартфони и таблети ще могат да се свиват и да се прибират в портфейла. Засега обаче нищо подобно не сме видели, така че ако тази технология остане само в заглавията на пресата, а не доведе до сериозна промяна в мобилността на смарт устройствата, може да се окаже, че „големият шум за нищо“ няма да промени настоящото отношение към смартфоните.