Microsoft официално обяви името на своя нов браузър, който ще видим за пръв път в Windows 10 – Microsoft Edge. Новият браузър на компанията Microsoft Edge ще предложи поредица от функции, сред които възможност за нанасяне на бележки директно в уеб страниците, както и интеграция на цифровия асистент Cortana.

 

Windows 10 ще продължава да се продава със съвместимост за Internet Explorer 11, особено за корпоративните и други бизнес уеб приложения, но браузърът няма да получи нови функции и Edge ще стане браузър по подразбиране за новата операционна система на Microsoft.

 

Навярно много потребители вече са нетърпеливи да изпробват Edge, а други се питат дали браузъра си заслужава при наличието на толкова много отлични алтернативи за сърфиране в интернет.

 

По тази причина  от PC Mag ни предлагат 6 причини да тестваме браузъра на Microsoft Edge. Ето кои са те:

 

1. Браузърът поддържа разширения

Разширенията не са нова възможност при уеб браузърите и дори Internet Explorer предлага възможност за увеличаване на функционалността посредством ленти с инструменти, функцията WebSlices и ускорители. Но Edge ще поддържа разширения по начин подобен на браузърите Firefox и Chrome. В действителност, програмистите ще използват същия JavaScript и HTML стандартен код, използван от програмистите на разширенията за двата конкурентни браузъра. Освен това, вицепрезидент на Microsoft, Джо Белфиор, заяви, че разширенията програмирани за Chrome или Firefox ще изискват само минимално кодиране, за да работят и в Edge.

 

2. Гласовият асистент Cortana

Както изглежда, гласовият асистент на Windows 10, Cortana, се разпростира навсякъде и браузърът Edge не е изключение в това отношение. Когато отворите някоя уеб страница, в лентата с инструменти на браузъра ще се появи иконата на Cortana (син кръг) и ще ви предложи повече информация. Можете също така да кликнете с десния бутон върху избран текст и Cortana ще ви намери подробна информация.

 

3. Страницата „Нов раздел“

На потребителите постоянно им се налага да отварят нови табове, а Microsoft искат да ни спестят време. Страницата „Нов раздел“ на IE е реално една от най-полезните функции, благодарение на която бързо може да отворим най-посещаваните от нас сайтове.

В Edge, страницата „Нов раздел“ все още показва топ сайтовете, но също така и предложения за приложения, времето, спортни резултати, както и видео предложения. Интересното е, че страницата не се съдържа адресна лента, а можете да въведете URL адреса в нейното поле за търсене.

 

4. Reading Mode

Друга функционалност, която е достъпна за други браузъри в продължение на години и сега прави своя дебют в новия браузър на Microsoft е новият ‘Reading Mode’ (‘режим на четене’). Този режим ви позволява да ‘съблечете‘ всички допълнителни елементи от една уеб страница за да остане само основния текст за четене.

 

5. Лесно споделяне на уеб страници

Еdge ви позволява да маркирате уеб страници с маркер или инструмент за рисуване и след това да ги споделите като графичен файл в имейл или социални приложения.

 

6. Поддържа нови технологии

Браузърът Edge ще поддържа много нови и полезни функции. От Microsoft подчертават, че целта на новия браузър не е само да отваря уеб страници, а и да помага на потребителите да си вършат добре работата. Браузърът поддържа технологиите Object RTC и WebRTC, което означава, че потребителите ще могат да осъществяват комуникация с други потребители от браузъра си.