Напредъкът на технологиите се отразява и на дизайнът на нашите домове. Вследствие на това, вече има проекти за високо интелигентни домове, в които главно място заемат смарт уредите и приспособленията.

 

Според специалистите, уредите в дома ни ще бъдат скоро оборудвани с микропроцесори и сензори, които в едно необозримо бъдеще може да бъдат способни да реагират дори на човешките емоции.

 

Засега не може да се знае със сигурност кога  ще се случи това, но ако искате да знаете какво е усещането да живеете в такъв дом, вижте информацията на Telegraph. Оказва се, че дори днес можем да се радваме на интелигентни домове, стига да можем да си позволим този лукс. Вижте 6 причини да желаете да имате интелигентен дом.

 

1. Помощ в грижата за вашите растения

Колко пъти сте си купували саксия с красиво цвете и само след няколко седмици те е умирало? Ако не може да се грижите за растения не се притеснявайте, защото вече има ‘умна‘ джаджа наречена Parrot Flower Power. Това е сензор, който следи за нуждите на вашите растения и ви предупреждава чрез вашия смартфон. Сензорът следи количеството слънчева светлина, температура, влажност на почвата и почвената електропроводимост.

 

2. Следене на вашите домашни любимци или деца

Може да разположите интелигентни камери у дома си, чрез които дистанционно да следите за нежелани посетители. Тези камери обаче може да ви бъдат много по-полезни. Освен че са брилянтни за целите на сигурността, тези камери ви позволяват да следите домашните си животни, както и да се уверите, че децата ви са се прибрали у дома безпрепятствено. Някои камери дори може да следят качеството на въздуха и да ви предупреждават, ако нещо не е съвсем наред, докато други просто ще ви предупредят, когато засекат движение, така по всяко едно време когато сте далеч от дома си ще сте наясно точно какво се случва в него.

 

3. Възпиране от нежелани посетители

Говорейки за нежелани посетители, няма как да не споменем технологиите за интелигентно осветление които също играят важна роля, когато става въпрос за сигурност у дома. Да интелигентно осветление означава, че не трябва да ставате от леглото, за да включите лампата, но също така означава, че можете да включите светлините, когато не сте вкъщи, така че тези, които следят за празни домове чиито собственици са на почивка, да бъдат заблудени че вие сте си у дома.

 

4. Точната температура на точното време

Едно от най-големите предимства на интелигентното отопление е, че вие ​​никога повече няма да се прибирате в незатоплена къща. Някои системи дори откриват местоположението ви чрез вашия смартфон, за да преценят кога да започнат затоплянето на помещенията до желаната от вас температура.  

 

5. Безжични аудио системи

Безжичните аудио системи стават все по-популярни, тъй като все повече фирми вече ги предлагат – Sony, LG, Sonos и Denon. Тяхното предимство не се крие само в способността да контролирате музиката си от дивана. Системите ви позволяват да пуснете една и съща музика в цялата къща при различни нива на звука за в различните стаи. Можете също така да пуснете различна музика в различните помещения и всичко това контролирате чрез едно приложение от едно място.

 

6.  Изчезващ закрит басейн

Някога искали ли сте да поплувате през зимата? С Hydropool, собствениците на интелигентни домове ще могат да имат на разположение собствен басейн в къщата си, за да плуват когато им се поиска, без обаче това да заема от използваемата площ. Това е защото благодарение на продукта на Hydropool, можете само с едно кликване на бутона да направите така, че от пода да се появява басейн, който след това да изчезва отново само с един клик.