Стандартът Bluetooth LE (‘LE’ е съкращение от ‘Low energy’) позволява свързването на поддържащите го смартфони с различни аксесоари при по-ниска консумация на енергия. Благодарение на този стандарт се появи нов вид технологични устройства – миниатюрни устройства за проследяване наречени тракери.

 

Устройствата за проследяване се прикрепят за различни ценни за вас неща, които не искате да загубите като ключове, портфейл, чанта, чанта за лаптоп, фотоапарат, багаж, TV дистанционно, и така нататък.

 

След това свързвате тези тракери с вашия iPhone или Android телефон и повече няма да губите вещите си. Другото хубаво нещо на Bluetooth LE е, че не е нужно да влизате в менюто ‘Settings’ на телефона си, за да сдвоите нещата, както беше преди. Можете да го направите директно от приложението което съпътства тракера.

 

От този момент нататък, телефонът ви мълчаливо ще следи тракера на всеки няколко секунди. Ако той е в рамките на Bluetooth обхвата, всичко е наред. Ако обаче излезе от обхват ще получите известие.

 

От Yahoo са съставили списък с 6 Bluetooth устройства за проследяване. Преди да ги разгледате, погледнете и статиите: ‘7 Bluetooth джаджи, които може да ползвате със смартфона си’ и ‘Седем спортни джаджи, които се свързват към смартфон’.

 

1. Tile

Tile е много добре изглеждащ тракер, който ще ви върши добра работа. Проблемът му е, че батерията е несменяема и след около година когато се изтощи напълно ще трябва да го замените с нов. Цена $ 25.

 

6_bluetooth___-1_400

 

2. LassoTag iBeacon

Батерията на тракера издържа от три до шест месеца. По-скъпият модел LassoTag HD има акумулаторна батерия, която може да зареждате. LassoTag iBeacon има много необичайни функции – например, приложението ви показва живота на батерията на тракера и температура му на смартфона ви. Освен това можете да определите с какъв звук телефона ви да ви уведомява, когато сте далеч от тракера – дори може да запишете собствения си глас. Можете да видите последното регистрирано местоположение на тракера върху картата ако го загубите. Цена $ 20.

 

6_bluetooth___-2_400

 

3. Tintag

Цената на Tintag е $ 30, а в комплекта има и зарядно устройство.

 

6_bluetooth___-3_400

 

4. TrackR

TrackR е малка джаджа с размерите на монета, която лесно се залепя към всеки предмет, който се опитвате да не загубите. Цена $ 25.

 

6_bluetooth___-4_400

 

5. Find’Em Tracking

Този тракер прилича на кредитна карта, така че ще може да го държите в портфейла си. Батерията издържа до осемнадесет месеца. Цена $ 25.

 

6_bluetooth___-5_400

 

6. PROTAG Duet 

PROTAG Duet е малка, атрактивна, здрава джаджа, с добре изглеждащо приложение и всички основни функции. Батерията издържа от четири до осем месеца. Може да избирате измежду различни цветове. Цена $30.

 

6_bluetooth___-6_400