Google Photos е безплатна система за управление на снимки, която предлага възможност за неограничено съхранение на изображения с висока резолюция (16MP) и видео (1080p). Тази услуга може би e най-харесваната от потребителите, защото помогна на всички да преоткрият цифровите си снимки.

 

Затова и може би един от най-приятните анонси на Google I/O 2015 беше изцяло обновеното Photos приложение на Google. Google Photos е на разположение за iOS, Android и в интернет и позволява синхронизирането на снимки и видео от мобилни устройства, PC, фотоапарати и SD карти.

 

Така че ако все още не сте използвали Google Photos, то има за какво да съжалявате тъй като приложението има с какво да ви впечатли. Ето защо решихме да споделим с вас списъка на PC Mag с 6 Google Photos функции, за които трябва да знаете.

 

1. Лесно качване на снимки и видео

С Google Photos качването на снимки и видео е много лесно. Освен автоматичното синхронизиране чрез настолни и мобилни приложения, можете да качвате снимки чрез влачене и пускане. От браузъра отивате на  photos.google.com и вече можете да пускате в този таб множество изображения и видео. Ако изберете няколко файла ще може да ги качите едновременно, което ви спестява време. След като вече сте качили изображенията и клиповете си можете да направите няколко неща – да ги публикувате в Facebook и Twitter, да споделите линк към тях, да създавате албуми или да разказвате истории с тях.

 

2. Без повече дублирани снимки

Google Photos следи за това дали не качвате едни и същи изображения няколко пъти и автоматично оставя само едно копие.

 

3. Лесно търсене на снимки

Google са добавили търсачка в Google Photos, с която можете да намирате снимките си по-лесно. Може да търсите с ключова дума така както го правите, докато търсите изображения в Google Search. Google също така ви позволява да търсите по цветове като например „червен“, „зелен“ или „черен“ и ще излязат изображения със съответния цвят.

 

4. Автоматично организиране на снимките

Google Photo автоматично организира вашите спомени. Не е нужно да слагате етикети за всяка снимка или клип или дори да създавате албуми ръчно, защото това става автоматично. Когато искате да намерите конкретна снимка, просто плъзнете пръст надясно и ще видите автоматично генериран списък, в който сте подредени вие, вашите близки, домашни любимци и места. Приложението структурира съдържанието по дни, месеци и години.

 

 5. Възможност за редактиране на изображенията

Google Photos предлага възможност за редактиране на снимките ви. За да започнете да редактирате, кликнете върху някоя снимка. След това кликнете върху иконата на молив в горния десен ъгъл. Ако използвате мобилното приложение, иконата за редактиране ще е под изображението. Ще се отвори лента с инструменти, която ви дава различни възможности. Когато сте приключили с редактирането не забравяйте да натиснете бутона ‘Save’.

 

6. Възможност за компресия на снимките

Специален нов разработен начин за компресия на изображенията позволява Google да намали големината на файловете наполовина, при това запазвайки качеството на снимките. Компресираните снимки ще са добри за онлайн разглеждане и споделяне в социалните мрежи, както и за принтиране. А пълният им размер ще ви е необходим само ако искате да ги превърнете в огромен плакат. Разбира се, ако сте от тези хора, които обичат високото качество на снимките си, имате възможността да ги качите в пълен размер, използвайки пространството, което имате налично в своя Google профил. 

Преди да качите снимка ще трябва да изберете една от двете опции ‘High Quality (free unlimited storage)’ или ‘Original’. Ако изберете втората опция, снимките ви ще се запазят в Google Drive, а не в Google Photos, но ще запазят оригиналната си резолюция.