Благодарение на развитието на технологиите, днес можем да извършваме банкиране без дори да влизаме в банка. Нужно е само да влезем в сайта на банката, чиито услуги ползваме за да извършваме транзакции и разплащания, да откриваме и управляваме банкови влогове и сметки и паричните средства в тях.

 

За съжаление обаче, това удобство може да ни създаде доста проблеми, ако не сме внимателни и осведомени какви опасности крие онлайн банкирането. Кибер престъпниците или крадците на идентичност могат да се възползват от всичко, което правим онлайн.

 

Те нямат нужда от оръжия, маски, или автомобил с който да си осигурят бягството, а от вашето безразличие към проблема. Така че ако не искате да улеснявате престъпниците, разгледайте тези 6 съвета за безопасно онлайн банкиране на PC Mag. „Въоръжени“ с тези съвети, вие би трябвало да можете да се насладите на удобството на онлайн банкирането без да рискувате.

 

1. Използвайте силни пароли

Едва ли има потребител, който да не е чувал този съвет, но за съжаление са малко онези, които му обръщат внимание и го следват. Тук ще намерите 8 полезни съвета за създаване на надеждни пароли.

 

2. Използвайте мениджър за пароли

Вероятно имате повече от една финансова онлайн сметка. Вместо обаче да напрягате мозъка си за да запомняте всичките си пароли, използвайте мениджър за пароли. Това е програма и уеб услуга, с помощта на която можете да съхранявате всичките ваши пароли на едно място в надеждно криптирана база данни, която е заключена с една основна парола. Тук може да разберете повече по темата защо е добре да използвате мениджър за пароли, както и кои са най-добрите програми.

 

3. Активирайте двуфакторна автентикация

Консултирайте се с вашата банка, за да разберете дали техния сайт за онлайн банкиране поддържа двуфакторна автентикация. Някои банки, предлагат такава възможност като се регистрирате от вашия смартфон за удостоверяване. Всеки път когато се опитвате да влезете в системата, сайтът ще ви изпраща код, който трябва да въведете в допълнение към вашата парола. Други банки може да използват някаква друга форма на двуфакторна автентикация, но независимо какви са условията им непременно се възползвайте от тази допълнителна защита.

 

4. Използвайте виртуална частна мрежа VPN

За да гарантирате сигурността си избягвайте да правите онлайн банкиране, когато сте свързани към мрежа, която не се контролира. Ако обаче не можете да се въздаржате, то тогава поне се свържете чрез виртуална частна мрежа VPN. Така никой няма да може да прочете криптирания трафик. За безплатна VPN защита използвайте CyberGhost, VPNBook, Private Internet Access или Norton Hotspot Privacy.

 

5. Потърсете помощ

Вие определено трябва да имате инсталиран пакет за сигурност. При избора на такъв софтуер обаче, търсете възможности, които са насочени специално към осигуряване на защита при извършване на финансови транзакции. Много подходяща например е функцията SafePay в Bitdefender Internet Security 2015,  най-новата версия на популярната програма за цялостна защита на компютъра която има цена $49,95. Както и функцията Safe Money в Kaspersky Internet Security (2015).

 

6. Бъдете нащрек!

Въпреки вашите усилия може да ви се случи най-лошото и вашата сметка да бъде хакната. Ето защо е разумно по няколко пъти в седмицата (или дори ежедневно) да проверявате за скорошна активност. Колкото по-рано откриете едно нарушение и го заявите пред банката си, толкова по-големи шансове имате да си възвърне контрола на парите си.