В наши дни USB флашките са изключително евтини и по тази причина всеки един от нас притежава по няколко. Дори и да си купите флашка с по-голяма памет, това няма да ви излезе прекалено скъпо, но ползите могат да са повече отколкото очаквате, особено ако запишете някои удобни преносими програми на нея.

 

От PC Gamer ще ни научат как да превърнем всяка USB флашка в истинско ‘швейцарско’ ножче от софтуерни  инструменти и помощни програми. От медията ни препоръчват тези 6 портативни програми, които трябва да имате на USB памет.

 

А с тези три програми може да превърнете всяка USB флашка в ключ, с който да отключвате и заключвате вашия компютър. А може би ще ви бъде интересно да научите кои са най-търсените USB 3.0 флашки на пазара?

 

1. Почистете ненужните файлове

Това е портативна версия на популярната програма за почистване от ненужни файлове. CCleaner Portable  е безплатен инструмент за оптимизация на системата, който изтрива непотребните и временни файлове от вашата система и в резултат на това тя зарежда по-бързо и ефективно. Освен това, по този начин ще освободите допълнително място на хард диска.

CCleaner Portable изтеглете от тук

 

2. Не допускайте загуба на файлове

Ubuntu е напълно функционална десктоп операционна система, но ако сте доволни от Windows и не искате друга платформа, може да ползвате Ubuntu в различни ситуации като например, в случаите когато Windows не може да се стартира или компютърът ви има вирус. За всички случаи, в които преинсталирането е единственото решение, а имате много важни файлове, които не сте архивирали и се притеснявате, че ще ги загубите, можете да стартирате Ubuntu от USB устройство, за да достъпите всичките си файлове и да ги архивирате.

Ubuntu изтеглете от тук

 

3. Безопасно сърфиране в мрежата

Chrome и Firefox имат портативни версии, които могат да бъдат изтеглени. След като ги инсталирате на USB флашка, може дори да добавите повечето от любимите си добавки и разширения, като NoScript, Xmarks и LastPass, за да блокирате злонамерено поведение, да синхронизирате букмарките си с домашния си компютър и да имате сигурен достъп до паролите си. И понеже сърфирате от USB флаш устройство, няма да оставяте след себе си следи като ‘бисквитки’, хронология или временни файлове на компютъра, който използвате.

 

4. Помислете за вашите снимки

Gimp е мощен редактор на изображения с отворен код, който е достоен съперник на Adobe Elements. Изтеглете го и ще може да изрязвате, преоразмерявате, корегирате цветовете на вашите снимки по всяко време.

Gimp изтеглете от тук

 

5. Защитете се от вируси

Никой не е застрахован, че компютърът му няма да бъде заразен с вируси. Не поемайте риска и носете вашия цифров помощник под формата на ClamWin – антивирусен скенер с отворен код – навсякъде с вас.

ClamWin изтеглете тук

 

6. Забавлявайте се

VLC е още един от полезен инструмент, който трябва да имате на USB памет. Ако имате 64GB флаш устройство, можете да заредите филми и телевизионни предавания на всяко устройство с USB порт. VLC Media Player е в състояние да възпроизвежда всеки мултимедиен формат, без да е необходимо да изтегляте кодек пакети, включително FLV, DIVX, MP3, FLAC, и MKV.

VLC Media Player  изтеглете тук