Стилни, мощни и функционални – това са днес смартфоните. Днес всеки, който желае да направи живота си по-лесен е достатъчно само да си купи смартфон. Дори и най-евтините модели могат да се нарекат ‚интелигентни‘ устройства тъй като заменят куп други джаджи – компас, MP3 плейър, електронен четец, фотоапарат, часовник, дори и компютъра.

 

Благодарение на творчеството на отделните производители на смартфони обаче тези джаджи стават все по-атрактивни. Благодарение на CIO можем да научим повече за 6 невероятни функции в смартфоните с Android OS.

 

Не пропускайте да разберете и защо е по-добре да изберем смартфон пред таблет. За някои потребители тази информация може да се окаже от ключово значение за личното им удобство при изпълнението на ежедневни задачи.

 

1. Бързо зареждане  (Samsung Galaxy S6, HTC One M9, Nexus 6)

Една от най-полезните иновации при смартфоните през последната година е възможността за бързо зареждане. Благодарение на тази функция само за 30 минути батерията на смартфоните може да се зареди 50 %.  

 

2. IR бластери / дистанционни управления (Samsung, HTC, Sony и LG)

Златната ера на инфрачервената технология отдавна отмина тъй като беше заменена от безжични технологии като Bluetooth и WiFi, но IR продължава да бъде една от основните технологии, за управление на телевизори, цифрови декодери и озвучителни системи. Производителите на смартфони са наясно с това, и за това компании като Samsung, LG, Sony и HTC включват IR бластери в техните нови водещи телефони.

 

3. Knock On и Motion Launch (LG и HTC)

При Android телефоните постоянно се появяват нови метода за събуждане на дисплея. LG G3, например, може да излезе от Stand-by режим, чрез двойно почукване на екрана. А благодарение на функцията Knock Code може да отключите устройството чрез поредица от почуквания в предварително избрани позиции, така получавате сигурност и комфорт всичко в едно. HTC последва тенденцията на жестов контрол с HTC One (M8) и сега и с HTC One M9.

 

4. Бързо стартиране на камерата (HTC One M9, Moto X и други)

С HTC One M9 можете да стартирате камерата чрез завъртане на телефона в пейзажен режим и след това натиснете бутона за намаляване на звука. Motorola също са се фокусирали върху по-бързото стартиране на камерата в Moto X. Устройството има опция за бързо стартиране на камерата като си завъртите китката два пъти.

 

5. Smart Lock (Android 5.0 Lollipop)

Въпеки че няколко популярни модела Android устройства имат четец на пръстови отпечатъци, Google добавиха и нови начини за по-лесно заключване и отключване на устройствата. Новост в Lollipop е функцията Smart Lock, която позволява на собствениците на устройствата да използват ‘trusted device’ (‘доверено устройство’) или ‘trusted face’ (‘доверено лице’) за рационализиране на заключването на телефона.

 

Интелигентното заключване е най-добрата възможност за хората, използващи Bluetooth устройства или NFC тагове. Ако устройството ви редовно се свързва с някаква джаджа, вече можете да я настроите като доверено устройство, премахвайки процедурите за сигурност при отключване на устройството. Това става от Settings -> Security -> Smart Lock -> Trusted devices.'Trusted devices' разчита на NFC или Bluetooth за да функционира и гарантира, че телефонът ще остане отключен, докато е свързан с джаджи, като например, смартчасовник или в Bluetooth система в автомобила. Ако се прекъсне връзката, обаче, устройството се заключва автоматично.

 

'Trusted face' от друга страна е по-удобен начин за отключване и работа след като потребителят си регистрира лицето в устройството. След това, всеки път, когато устройството е включено, то ще търси лицето на потребителя и ако не го открие ще се заключва.

 

6. Подобрени нотификации (Android 5.0 Lollipop)

Известията в Android 5.0 могат да се видят и активират от заключен екран. Въпреки че това е много удобно, винаги има опасност там да се покаже информация, която не искате да бъде видяна от всеки, който хване телефона ви. За щастие новата версия на платформата ви позволява по голям контрол – просто отидете в Settings -> Sound & notifications -> When device is locked -> Hide sensitive notification content. По този начин приложенията, които се възползват от тази нова функция ще крият съдържанието си от заключения екран. Опцията ‘Don't show notifications at all’ пък забранява абсолютно всички известия да се появяват на заключения екран.