Мобилните услуги днес са най-актуалната придобивка на технологичния свят. След революцията на компютрите през 80-те и 90-те години на миналия век, смарт джаджите буквално превзеха умовете и сърцата на хората.

 

Какво са смартфони и таблети без интернет обаче? И каква полза от прекрасния нов смарт часовник на ръката ви? По тази причина мобилния интернет вече се превръща в необходимост и много потребители започват да изпитват все по-неотложна нужда от постоянен и непрекъснат достъп до тази услуга.

 

Затова и информацията от Mashable за 6 лесни стъпки за пестене на мобилен трафик ще ви заинтригува. 

 

1. Не използвайте мобилни данни

Ако сте в район, където има наличен Wi-Fi е разумно да се възползвате от тази опция. Това е особено вярно, когато сте на път, защото роуминга на данни може да ви струва доста голяма сума в сравнение с евтиния или безплатен Wi-Fi. Wi-Fi Finder е безплатно приложение за iOS и Android, което търси за безплатни точки за Wi-Fi връзка (hotspots) близо до вас независимо къде по света се намирате. Така че без значение къде е следващата ви дестинация, вие ще бъдете в състояние да намерите връзка бързо.

 

2. Не качвайте снимки и клипове в движение

14 MP камера на вашия Samsung Galaxy S6 прави страхотни снимки със сигурност, но ако искате да пестите мобилен трафик изчакайте със споделянето им и изключете автоматичното качване в услуги като Flickr. Този проблем става още по-драматичен ако имате навика да споделяте вашите приятни моменти в YouTube или други подобни услуги. Една единствена минута качване на HD видео може да генерира 200 MB трафик.

 

3. Избягвайте да стриймвате музика и видео докато сте в движение

Друг очевиден факт е, че стриймването на аудио и видео съдържание е доста сериозен консуматор на трафик. Затова е най-добре да сведете до минимум приложенията и сайтовете за забавления, които ви доставят подобни забавления.

 

4. Общувайте с текстови съобщения

Ако искате да пестите от мобилния трафик, придържайте се към общуване с текстови съобщения и стойте далеч от гласовите повиквания в WhatsApp или видео разговорите в Skype. Едно гласово повикване по интернет използва 3 MB за пет минути, докато видео чата отнема около 20 MB за пет минути.

 

5. Не изтегляйте неща, от които нямате нужда

Независимо дали става дума за огромни PDF файлове или приложения, не бързайте да изтегляте нищо ако може да изчакате, докато се приберете у дома или сте в обсега на безплатен Wi-Fi.  Освен това, изключете фоновото обновяване в приложенията. Платформите iOS и Android дават възможност на приложенията да теглят данни във фонов режим. Например имейл приложенията проверяват и изтеглят нови съобщения, фото приложенията могат да качват или свалят най-новите направени снимки и така нататък.

 

6. Избирайте безплатните приложения разумно

Редица тестове откриха, че приложения които поддържат реклами използват 100% повече данни, отколкото тези без реклами, и средно те използват 79% повече данни от мрежата. Това че не плащате за приложения в действителност може да се ви струва пари.