Според много специалисти, 2014 гoдина може да се дефинира като годината на 3D принтерите. Според годишния доклад на Wohlers Associates през изминалата година на пазара са се продавали около 600 модела 3D принтер с цени вариращи от $200 до $5000.

 

Този факт не е изненадващ, защото със своя акцент върху създаване на персонализирани продукти, използването на иновативни материали и технологии, 3D печатът е на път да се превърне в следващия технологичен бум.

 

И все пак много потребители все още не са наясно с тази технология или имат бегла представа върху възможностите, които тя предлага. За да внесат яснота по въпроса от pcmag са съставили списък с 4 невероятни неща, които могат да се принтират в 3D.

 

Ако кликнете тук ще научите как работят 3D принтерите. Освен това може би ще ви е любопитно да научите и по кои 3 начина 3D принтирането ще промени бизнеса.

 

1. Отпечатване на органи и протези

През последните години, 3D принтерите намериха приложение и в медицинската индустрия. А компанията Organovo постигна напредък в тази област като се специализира в разработването на 3D печатни биологични материали и функциониращи тъкани на черен дроб. Друга компания, Ekso Bionics, пък която преди време разработи бионичен екзоскелет, с помощта на който парализирани могат да ходят сега възнамерява да го печата и с помощта на 3D принтери. В началото на миналата година в Холандия присадиха 3D отпечатан череп на жена, която страдала от рядка болест.

 

4_________3d-1_400

 

2. Дрехи

Водещи компании в 3D печата, като Stratasys и 3D Systems, се опитват да наложат технологията и в модния свят, като позволяват на дизайнерите да проектират своите дрехи в един виртуален свят, преди да ги отпечатат. Не се учудвайте ако скоро видите магазин, в който се продават отпечатани с 3D принтер обувки, дрехи, и аксесоари.

 

4_________3d-2_400

 

3. Сгради

Contour Crafting e технология на NASA, благодарение на която само за 24 часа ще могат да се изграждат цели постройки. Проектът носи името „изграждане на контури“ (contour crafting) и представлява 3D принтер, който ползва бетон, гипс, цимент и арматура. Принтерът може автоматично да вгражда електрически кабели, водопроводни и климатични тръбопроводи, както и да поставя електронни сензори за следене на температурата в сградата.

 

4_________3d-3_400

 

4. Очила и слухови апарати

3D принтерите не са специализирани само в изработката на декоративни предмети. Те се използват и с много по-практични цели като изработването на слухови апарати и очила. Тези слухови апарати и очила са съобразени с всеки индивидуален пациент, тъй като са създадени на базата на сканирано изображение на ухото или скелета на пациента. Технологията опростява производствените процеси и ограничава времето за разработката им. По-важното обаче е, че е възможно да се персонализират тези апарати, по начин който досега не е бил възможен.

 

4_________3d-4_400