Имате ли много документи, снимки и информация? А как ги запазвате? Най-вероятно повечето от нас, използват SD карта, т.е. карта памет, за да съхраняват в едно допълнително пространство много от важните за нас файлове. Но поради една или друга причина, често картите се повреждат или поне така изглежда.


Със сигурност ще останете много разочаровани, ако откриете, че вашата карта памет е отказала да работи адекватно. На нея сте събрали толкова информация, а тя ви показва само съобщение, че не нещо не е наред. Това се случва, когато системният файл на SD картата ви е повреден, невалиден или не може да бъде разчетен. 

 

Не се притеснявайте, можете да поправите и сами картата си. Подробности как – в следващите редове.  Вижте също и как да преотвратите появата на подобни проблеми. Тези 4 начина как да поправите развалена SD карта памет, ни показват от The Tech Journal. 

 

Започваме с някои от най-разпространените съобщения,  които е възможно да получите, когато е налична някаква повреда. Такива, например са: 

 

“Unsupported media card inserted, format now?”

“Media is not formatted. Would you like to format now?”

“The SD card cannot be recognized.”

“Please insert the drive …”

“Access denied”

 

Ако се сблъскате с някой от посочените проблеми, това означава, че проблемът наистина е свързан с картата памет. Все пак обаче, най-важната и приятна част е, че всеки потребител може сам да поправи този пробем, но може би не знае как, затова ето го и начинът. Имайте предвид, че става дума за поправка на физически проблем на картата памет. За да поправите SD картата ви, трябва просто да минете през следните предложения:

 

Стъпка 1.

Можете да сканирате картата си за грешки. За да го направите, кликнете веднъж  с дяното копче на мишката върху драйвърът (removable disk) в My Computer и изберете Properties > Tools > Check now…

 

Стъпка 2.

Ако получите съобщение, което ви казва „Card Locked”, тогава махнете SD картата и я обърнете, за да я „отключите“. 

 

Стъпка 3.

Ако картата е повредена или показва, че няма нищо, а вие сте уверени, че има, тогава отидете във Folder Option и погледнете опцията „show hidden files and folders”. След това отидете в command prompt и въведете командата “chkdsk H: /r” и покачайте, докато командата се извърши. Имайте предвид, че ако драйвърът на картата ви е например “G:”, тогава напишете “chkdsk G: /r” и т.н.

 

Стъпка 4. 

Ако получите съобщението “Unsupported media card inserted, format now?”, тогава форматирайте вашата карта. Ако се притеснявате, че ще загубите данните си, недейте. Можете да ги възстановите като използвате инструментите на Memory Card Recovery.

 

За да избегнете подобни грешки с SD картата ви: 

- форматирайте картата, още когато я закупите

- не премахвайте картата директно. Кликнете на “eject” и използвайте безопасното й изваждане от вашия компютър. 

- когато махате картата памет, изключете вашата камера или телефон

- не запълвайте изцяло вашата SD карта, винаги оставяйте поне малко свободно място на нея. 

- използвайте карти, произведени от добри и известни марки като SanDisk, Panasonic, Sony, Kingston и др.