Ако все още не знаете какво е мениджър за пароли, то това е програма или уеб услуга, с помощта на която можете да съхранявате всичките си пароли на едно място в надеждно криптирана база данни, която е заключена с една основна парола. Така трябва да помните само една единствена парола. Ето кои са най-добрите програми за управление на пароли.

 

Това звучи страхотно, нали? За съжаление обаче, хакерите започнаха да насочват усилията си към компрометиране на някои от най-популярните мениджъри на пароли. Ако компютърът ви е заразен със зловреден софтуер, той може да използва кийлогър за запис на натиснатите от вас клавиши и когато напишете главната парола, скоро след това хакерите ще я знаят и по този начин всичките ви пароли са изложени на риск. Вижте как може да oткриваме и блокираме зловреден софтуер на компютъра си.

 

Разбира се, най-добрият начин да се предпазите от неприятности е като опазвате компютъра си от зловреден софтуер. Но всъщност имате няколко други възможности за подобряване на сигурността си. Вижте кои са 4-те начина да предпазим паролите си от кражба, според PC World.

 

1. Виртуална клавиатура

Някои мениджъри на пароли като Password Safe и LastPass предлагат възможност за ползване на виртуални клавиатури. Вместо да въвеждате главната парола от физическата клавиатура на компютъра си, можете да я въведете от клавиатурата която се показва на екрана ви. Password Safe има малка икона на клавиатура вдясно от полето където обикновено трябва да въведете паролата, а LastPass има хиперлинк Screen Keyboard. Идеята на използването на виртуална клавиатура е, че кийлогърите могат да проследят клавишите, които натискате, но повечето от тях не могат да проследят това, което се случва на екрана. Все пак обаче бъдете внимателни.

 

2. Еднократни пароли

OTP, или така наречените ‘еднократни пароли’ (‘one-time passwords’) са пароли, които може да ползвате само веднъж. Някои мениджъри на пароли като LastPass и Intuitive Password подкрепят използването на еднократни пароли. Ето как работят паролите за еднократна употреба.

 

3. Биометрични четци

Друг вариант е използването на биометрични четци като например скенери за пръстови отпечатъци. Платената версия на LastPass позволява използването на биометрични данни вместо въвеждането на главна парола. Някои компютри, най-вече лаптопите, имат вградени скенери за пръстови отпечатъци, а някои компютри (настолни и преносими компютри) имат външни скенери за пръстови отпечатъци.

 

4. Многофакторна автентификация

Вече сме обеснявали защо трябва да ползваме двуфакторно удостоверяване. За по-голяма сигурност обаче можете да започнете да ползвате многофакторна автентификация, което се отнася до използване на множество методи за идентификация по едно и също време, като парола и пръстови отпечатъци, например. KeePass позволява използването на USB флаш устройство като ключ, заедно с парола. Ако някой хакер успее да научи паролата ви, той ще се нуждае и от вашето флаш устройство.