Струва ли ви се, че хард диска ви е препълнен? Ако изчистите ненужните си файлове, това ще подобри скороста и ефективността на вашия компютър, а ето и най-лесните начини да освободите пространство на Windows 10.

 

Изпразнете кошчето си

Да, това е очевидна стъпка, но въпреки това на всеки се случва да забрави да изпразни кошчето си с месеци, и там да се натрупат излишни гигабайти които сме предназначили да изтрием, но сме забравили.

 

За да изпразним кошчето си, трябва да кликнем върху него с десния бутон на мишката и да изберем опцията за изпразване на кошчето.

 

Изтриите времените файлове

Временните файлове на Windows се използват за управление и редактиране на документи, някои процеси на приложения, задачи за принтиране и тн. Тези файлове обикновено се трият автоматично, но понякога биват изпуснати и се натрупват на хард диска. За да изтриете временните файлове отворете старт менюто, изберете настройки (Settings), изберете System и после Storage и след това изберете опцията за изтриване на временните файлове (Temporary Files).  Друг път когато тези файлове се появяват автоматично е когато теглите неща от интернет, като например торент файлове. Те остават в папката Downloads и е хубаво да се изчистват.

 

1_400_18

 

Деинсталирайте ненужни приложения

Ако имате много апликации които не ползвате е добра идея да се оттървете от тях, тъй като заемат място и причиняват забавяне на компютъра. За да видите списъка ви с апликации и колко място заемат влезнете в старт менюто, след това отново в настройки и след това в апликации и функции. От там можете да прецените от кои апликации нямате нужда и да ги премахнете с бутона за деинсталиране. 

 

Използвайте OneDrive

OneDrive е cloud услуга на Windows, която позволява да запазвате файловете си на cloud сървър вместо на компютъра си. Това е така ако сте сте изключили опцията за запазване на файловете офлайн. Тя помага когато имате важни файлове които може да ви трябват по всяко време, но е по-добре ако използвате OneDrive да не я държите винаги включена за да пестите място на хард диска си. Можете да отворите OneDrive от менюто долу вдясно на таск бара.

 

2_400_238

 

Използвайте външен диск

Всичко от USB-та до външни хард дискове е добра идея ако искате да пестите памет на компютъра си. Просто трябва да свържете устройството с компютъра си и да прехвърлите желаните файлове, след което можете да ги изтриете от хард диска си.