Напоследък специалистите отчитат един доста интересен факт – потребителите са изправени пред избора между някой модел таблет, и четец за електронни книги като Nook с двумесечен живот на батерията. Ако всеки е наясно от една страна с предимствата и недостатъците на двата вида устройства, и своите нужди и предпочитания от друга, подобен избор едва ли ще бъде труден.

 

Последните месеци обаче бяха толкова динамични и наситени откъм събития и промоции на нови продукти, че е съвсем нормално да има объркавне и въпроси. Още повече, че четците за електронни книги като че ли бяха недооценявани до този момент поради общата нагласа за печатни книги и списания.

 

В момента, поради рекламните анонси, изборът, който трябва да се прави се свежда до компромис относно всички функции за забавление предлагани от таблетите, заради по-дългия живот на батерията на четците. Ако направим сравнение с потребителите на Kindle, можете да бъдете сигурни, че всеки един от тях е готов да размени своето любимо устройство срещу който и да е модел таблет. Дали обаче това може да се счита за тенденция, или е необходимо да направим по-задълбочен анализ?

 

Четци за електронни книги

Изборът между четец за електронни книги и таблет се свежда до това колко, и какво, искате да прочетете. Ако четете предимно книги и вестници с по няколко снимки, тогава Kindle и Nook са идеални. Електронните четци са по-евтини от таблетите, и са значително по-леки устройства за продължително държане в ръце. Освен това, четенето на текст е значително по-лесно при директна  слънчева светлина.

 

В допълнение, тези устройства имат най-малко 2 пъти по-дълъг живот на батерията, 3G свързаност, и обикновено са без месечни такси. Онова, за което не бихте ги използвали са гледане на видео, разглеждане на снимки (защото ще ги гледате в черно и бяло), и понякога не са много удобни за разглеждане на списания, тъй като изместват малко страниците.

 

Таблети

Таблетите са чудесни за сърфиране, за гледане на видео, възпроизвеждане на музика, сърфиране в интернет, игри, и забавление. Като недостатъци могат да бъдат посочени следните неща – те са по тежки за продължително държане в ръце, текстът се чете трудно при директна светлина, и ако ги използвате дълго, се налага всеки ден да се зарежда батерията им. С две думи, ако ви е нужно устройство основно за четене, един таблет не е добро решение. В същото време ако се нуждаете от устройство за работа и забавление, то тогава правилният избор е таблет. Ето защо, най-добре ще бъде да вложите средства в устройство, от което имате нужда.