EC вече гласуваха нови реформи в началото на годината свързани с ценообразуването на таксите за разговори и мобилен интернет на територията на континента. Основната идея е да се премахнат напълно абонаментите за роуминг до края на 2015г. Следващата голяма стъпка за постигането на тази цел влиза в сила от 1 юли, когато цените за разговори в ЕС ще бъдат намалени с 55%, информира Engadget.

 

По този начин 1МВ мобилен интернет, когато пътуваме зад граница вече ще ни струва €0,20, вместо досегашните €0,45. Новата система също така намалява с 21% цените за разговори на минута в роуминг, които след 1 юли ще ни струват само €0,19. Приемането на входящ разговор вече е 5 евро цента, докато текстовите съобщения ще се таксуват за 6 евро цента.

 

Потребителите вече ще разполагат и с възможността да сключват споразумения за роуминг с мобилните оператори още преди да започнат своето пътуване. Гражданите на ЕС ще имат и свободата сами да избират различни местни доставчици на данни и гласови услуги в страните, в които пътуват. В заключение ще отбележим, че през 2016г. ще можем да пътуваме, до която и да е държава в ЕС и да плащаме същите суми за обаждания и мобилен интернет, както и в родината си.