Постоянният достъп до интернет на съвременните смартфони и таблети налагат необходимостта от разработването на нови технологии, които да ни гарантират все по-висока скорост за сърфиране онлайн. Съвместен екип от холандки и американски учени сега проведоха впечатляващ експеримент с иновативна оптична мрежа. Най-интересното е, че те успяват да изпратят данни с изумителните 255Tbps с един кабел на дистанция от над един километър, предаде Engadget.

 

Oт своя страна това е еквивалента на 32 терабайта в секунда, които са достатъчни да прехвърлите филм с големина от 1GB за приблизително 31 микросекунди. В момента на-бързата оптична мрежа, която се използва в глобален мащаб може да гарантира скорост от едва 100Gbps. По този начин новата технология на учените им позволява да увеличат тази стойност с впечатляващите 2550 пъти.

 

За да постигнат този ефект те използват специален многожилен кабел със седем отделни канала, с което гарантират пренос на 31.8 терабайта в секунда. Скоростта е толкова висока, че може лесно да поеме целия интернет трафик в глобален мащаб и да ни позволи да изтеглим над 317 хил. филма за около 120 минути. Все пак засега тази технология функционира единствено в лабораторни условия и ще отнеме дълго време преди тя да се появи на пазара.