Teхнологиите за генериране на електричество със соларни панели стават все по-използван метод за създаване на енергия по цял свят. Някои държави продължават да инвестират в създаването на огромни слънчеви инсталации, както и в подобряването на възможностите на самите панели. Изследователи от Redstone Arsenal сега направиха революционно откритие, което може да промени изцяло възможностите на соларните технологии, информира Engadget.

 

Учените са намерили начин да създадат фотоволтаични панели, които са по-малки, по-издръжливи, но също така и по-евтини за производство от всеки един друг соларен панел, който използваме днес. Традиционно всеки един от тях разчита на използването на силиций, за да генерира енергия, но пък това не им позволява да абсорбират ултравиолетовите и инфрачервените дължини на вълните, а също е и причина за загряването и увреждането на панелите. Вместо това изследователите от Redstone Arsenal създават своя продукт от тънки слоеве метали, като сребро и злато, които се поставят между допълнителни редове с полупроводници.

 

От своя страна тази комбинация им позволява да генерират същото количество енергия, както и конвенционалните, независимо под какъв ъгъл попада слънчевата светлина. Технологията им все още се намира в ранна фаза на развитие и тепърва ще бъдат провеждани още много тестове в лабораторни условия. Навлизането на първите соларни панели с нея на пазара може да промени изцяло начина, по който генерираме енергия от Слънцето.

 

Вижте палми със соларни панели ще зареждат устройствата ни