Соларните технологии намират все по-голямо приложение в индустрията и се превръщат във все по-предпочитан алтернативен източник на енергия в глобален мащаб. Въпреки предимствата им, обаче тяхната ефективност продължава да е твърде ниска и това привлича вниманието на много учени, които търсят начин как да подобрят този ключов аспект от работата им. Научни специалисти от University of New South Wales (UNSW) създадоха фотоволтаична система, която превъзхожда всички конкурентни решения, които сме виждали досега, предаде Gizmag.

 

Причината е, че учените успяват да разработят нови соларни панели, които осигуряват ефективност от цели 40%. От своя страна това е най-високата стойност достигана досега, чрез конвертиране на слънчевата енергия в електричество. Учените първо са провели успешни тестове с панелите при закрити съоръжения в Сидни, Австралия, а след това са ги повторили и в лаборатория на National Renewable Energy Laboratory (NREL).

 

За да постигнат този ефект те използват едновременно няколко иновативни технологии като специални “Power Tower” концентратори на компанията RayGen Resources и фотоволтаични клетки с висока ефективност на Spectrolab. Ключов компонент е включването на иновативен лентов филтър, за да отхвърля някои компоненти на светлинния спектър, като в същото време подобрява улавянето на лъчите на останалите. Ще е интересно да видим колко дълго тяхната фотоволтаична система ще продължи да се отличава с най-високата ефективност в този сегмент.