Изследователи от Arizona State University проведоха интересен експеримент, който им позволи да създадат първия в света бял лазерен лъч. Технологията им все още се намира в начален етап на разработване, но те са сигурни, че скоро ще могат да оптимизират нейните възможности. Белите лазери имат потенциала да се използват като алтернативен източник на енергия, както в домовете така и в електронните устройства, предаде TheVerge.

 

Ключовите предимства на лазерите са свързани с това, че не само могат да се използват за пренасяне на данни, но също така консумират много по-малко енергия от LED диодите. В същото време белите лазери могат да възпроизвеждат 70% повече цветове от стандартните дисплеи, с които работят мобилните ни устройства. През последните 50 години лазерите можеха да излъчват абсолютно всеки нюанс от спектъра, с изключение на белия цвят.

 

Причината за това е, че те могат да възпроизвеждат само една дължина на вълната в даден момент, но сега учените най-накрая отстраниха този проблем. За целта те използват три полупроводникови лазера, които са с дебелина от една хилядна на човешкия косъм, като всеки от тях излъчва един от трите основни цвята. Крайният резултат е, че събрани заедно те създават бял нюанс, но също така могат да възпроизвеждат абсолютно всеки друг цвят.

 

Вижте Facebook ще използват лазери, за да ни свързват с Интернет