Moбилните устройства като смартфони и таблети са изключително подходящи да планирате предстоящото си пътуване или за откриване на интересни локации, ако отидете в град, който посещавате за първи път. Навигационни услуги като Google Maps ни улесняват значително в намирането на най-атрактивните забележителности, независимо къде се намираме, като всички те разчитат на GPS свързаност, за да функционират нормално. Изследователи от Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) работят над нова система, която да замени изцяло тази популярна днес технология, предаде PCWorld.

 

Иновативната им система ще бъде много по-прецизна от GPS и ще се отличава с едно изключително важно и стратегическо предимство. DARPA са на мнение, че технологията за позициониране в реално време, над която работят ще може да изпраща сигнали дори и в т. нар. „мъртви зони“, където обикновено те се блокират. Нейното име е All Source Positioning and Navigation (АSPN), като учените ще създадат и сензори, с които тя да се свързва с телевизори, радио предаватели и дори системи за осветление.

 

Допълнителни софтуерни алгоритми ще позволят на потребителите да персонализират нейната работа, като тя ще може да следи движението ни, без да разчита на безжични сигнали. DARPA също така смятат, че устройствата базирани на нея също така ще консумират и по-малко количество енергия, в сравнение с настоящите GPS базирани джаджи на пазара. Навлизането на подобна иновация на пазара, обаче ще отнеме поне още няколко години, което означа, че тепърва ще научаваме повече детайли за нейните възможности.