Вече станахме свидетели на различни мобилни джаджи, които ни позволяват да работим с атрактивни триизмерни дисплеи, но тази иновация така и не успя да се превърне в тотален хит сред потребителите. Екип от учени от няколко австралийски университета работят съвместно над нов проект, който може да ускори масовото навлизане на подобна технология на пазара. За целта те фокусират вниманието си към графена, който вече намира широко приложение в различни индустрии, съобщава CNet.

 

Идеята им е те да произведат нов материал, който има гъвкава въглеродна структура и е ключа към създаването на ново поколение 3D дисплей за мобилни устройства. Въпросният панел също така е в състояние да възпроизвежда холограмни изображения и засега осигурява зрителни ъгли от приблизително 52 градуса. Учените използват по-малки пиксели в дисплея, като триизмерният ефект се създава при преминаването на светлината през тях.

 

Графеновият оксид се обработва с процес, който се нарича фоторедукция и при него се използва импулсен лазер за нагряването му. Така дисплеят е в състояние да огъва лъчите по такъв начин, те могат да показват холограмни изображения и според учените този метод един ден може да революционизира цялата индустрия. В момента панелът им е с големина от едва един сантиметър, но за в бъдеще те ще продължат усилено да подобряват възможностите му.