Ядрото на Земята е открито през 1936г. от Инге Леман, който също така стига до извода, че неговия състав е изграден предимно от желязо и никел. Настоящите научни теории твърдят, че всъщност то се състои от външно ядро с течно желязо, докато другото, което е във вътрешността е с кристална структура. Екип от учени на Universituy of Illinois и Nanjing University направиха изненадващо и доста странно откритие, докато провеждаха експерименти със сеизмични вълни, предаде News.Discovery.

 

Тестът им показва, че  вътрешното ядро на планетата ни крие в себе си още едно допълнително, както и, че поведението на кристалите в него е доста по-различно. Причината за това е, че те са разположени в посока Изток-Запад, докато железните молекули на външното ядро са ориентирани към Север-Юг. Интересното откритие на учените е поредното доказателство за това колко малко информация имаме за мащабните процеси, които се разгръщат в недрата на Земята.

 

Учените смятат, че новото ядро може да изиграе важна роля за намирането на отговори на многото мистериозни въпроси свързани с формирането на нашата планета. Някои от тях дори смятат, че именно това е причината за странните структури от древни скали, които са съществували около екватора преди 500 млн. години. Можем само да се надяваме, че научните специалисти много скоро ще разберат повече детайли за второто вътрешно ядро на Земята.