В момента на пазара можете да откриете разнообразни джаджи, които са създадени с идеята на наблюдават съня ни и да ни позволят да се събудим максимално отпочинали. Независимо дали става въпрос за LED лампи или светещи възглавници те имат за цел да извлекат максимума от биологичния ни часовник. Сега учени от Northwestern University обявиха, че най-накрая са открили тайната на процесите, които ни карат да заспиваме и респективно да се събудим, предаде Gizmag.

 

Според тях тези механизми датират още от стотици милиони години и работят в телата ни без дори да осъзнаваме тяхното присъствие. Откритието им е плод на детайлни изследвания на циркадните неврони в мозъка ни и рядък вид плодова мушица и забелязват интересна връзка между тях. Учените стигат до извода, че повишената активност в натриевия канал по време на деня може да накара тези насекоми да се събудят, докато високата активност на калий през нощта предизвиква обратния ефект.

 

От своя страна те забелязват, че абсолютно същото се случва и с мишки в лабораторни условия, които също изменят циклите си на спане, когато са изложени на същите процеси. Въпросните животни имат почти идентичен биологичен часовник, както при хората, като учените достигат до това откритие, като изследват малка част от мозъка, която е наречена Suprachiasmatic Nucleus и е изградена от 20 хил. неврона. Името на този механизъм е  „Bicycle Mechanism” и е резултат от еволюция в продължение на стотици милиони години, като те ще продължат да провеждат тестове с него.

 

Вижте нова технология ще открива сърдечни проблеми, докато спим