Meждународен екип от учени направиха изключително детайлно проучване, в което анализираха над 200 хил. галактики в Космоса, за да стигнат до много интересно заключение. Данните им разкриват, че енергията, която произвеждат в момента е приблизително с 50% по-малко от тази, която те са излъчвали преди около 2 млрд. години. Изследването им се казва Galaxy And Mass Assembly и информацията, която учените обработват е събрана от седем мощни телескопа, съобщава CNet.

 

Oсновната му цел е да картографира цялата енергия, която се генерира в определен обем от пространството, като за целта те изследват 21 различни дължини на вълните на галактиките. Крайното им заключение е, че тези данни показват, че Вселената с много бавни темпове умира, тъй като вече е започнал необратим процес на загуба на енергията. От една страна това не е изненадващо, тъй като тя се е генерирала още при Големия взрив преди 3 млрд. години, когато са се формирали звездите и галактиките.

 

В същото време учените забелязват, че количеството енергия намалява оттогава, въпреки факта, че някои космически тела създават допълнителна заради комбинацията от водород и хелий, от която са изградени. Разширяването на Вселената също се ускорява, което означава, че с течение на времето самите обекти в нея ще са разположени на все по-голямо разстояние едни от други. В заключение ще отбележим, че след няколко трилиона години няма да можем да виждаме нито една друга галактика, тъй като те ще са твърде далече, като тогава ще спре и създаването на нови звезди и тези процеси постепенно ще доведат до края на Вселената във вида, в който я познаваме.

 

 

Вижте астрономи създадоха най-детайлната 3D карта на Вселената