Силата на един телескоп се определя от размеря на огледалото, което използва, за да улавя звездната светлина. Затова логично е, че колкото по-голям е един телескоп, толкова по-голямо огледало има и, следователно, толкова повече светлина улавя. Голямото количество светлина от своя страна позволява виждането дори на силно отдалечени и бледи обекти.

 

Тъкмо тази проста логика стои зад три вълнуващи проекта с една и съща цел: създаване на „изключително голям телескоп” (ELT – от английски Extremely Large Telescope), който ще надникне още по-дълбоко в тайните на Вселената. Първият от тези ELT телескопи, твърдят от iflscience.com, ще бъде „Големият Магеланов телескоп” (GMT) инсталиран на планински връх в Чили, който би трябвало да започне работа през 2021 година. Малко след това ще го последват „Трийсетметровия телескоп” (TMT), който ще бъде изграден на върха на Мауна Кеа в Хавай и ще започне работа през 2022 година, и най-големият сред тях – „Европейския изключително голям телескоп” (E-ELT), който също ще бъде инсталиран в Чили и вероятно ще започне работа през 2024 година.

 

Името на тези телескопи не е избрано случайно. Най-малкият от тях – GМТ – ще има огледало с диаметър от около 25,3 метра, а най-големият – Е-ELT – огледало с диаметър от около цели 40 метра. Сигурно се чудите как е възможно да се направи толкова голямо огледало. Отговорът е, че не може. Вместо единично огледало, тези телескопи ще използват мозайка от много огледала функциониращи като едно цяло.

 

Не, че това улеснява нещата: GMT ще има седем огледала с диаметър от 8,22 метра. Всяко такова огледало се прави от 20 тона ултра чисто стъкло, което се излива в гигантска въртяща се пещ, изстива в продължение на шест месеца и след това се полира цяла година до достигане на желаната изпъкнала форма. След това, разбира се, огромното огледало трябва да бъде преместено от лаборатория в Аризона до планинския връх в Чили. И това още шест пъти, като не забравяме, че говорим за най-малкия от трите ELT телескопа.

 

TMT и E-ELT ще бъдат малко по-различни: всеки от тях ще използва огромен брой по-малки огледала с диаметър от 1,52 метра подредени във формата на пчелна пита. Всяко от тези огледала (492 на брой за TMT и 798 за E-ELT) ще бъде снабдено с мотор, така че позицията му да може да се контролира индивидуално с цел перфектно фокусиране и коригиране на замазващия ефект на атмосферата.

 

Всички невероятни снимки на Вселената, които сме виждали досега всъщност показват само най-близките и най-ярките обекти намиращи се около нашата планета. С новите ELT телескопи ще имаме възможност да надникнем в отдалечени и забулени в мистерия кътчета на Космоса, които със сигурност ще ни развълнуват още повече с разкритите си тайни.