Ултрабуците ще бъдат все по-тънки, мощни и достъпни през тази година, като сега научаваме за още една ключова характеристика, която ни очаква в тях през 2015г. Intel и Micron са комбинирали усилията си в разработването на иновативна технология, която представлява изцяло нов метод за създаването на 3D NAND флаш памет. Най-интересното в него е, че вместо хоризонтално те разполагат отделните компоненти във вертикална посока, съобщава PCWorld.

 

По този начин те подобряват не само техния капацитет, но също ефективността, и което е най-важното тяхната цена, споделиха от Intel и Micron. Използването на .т.нар. Floating Gate Cells позволява бъдещите SSD дискове с тях да осигуряват до три пъти повече памет при същите 2.5-инчови размери. Първите ултрабуци с тази технология се очаква да се появят на пазара до края на годината и те ще предложат на потребителите си до 10TB вградена памет.

 

В същото време Intel разкриха, че вертикалното разполагане на клетките позволява около 75% от терабайт да бъдат с големина като върха на пръстите ни. Мicron вече провеждат тестове с новите SSD дискове и се очаква скоро да стартират тяхното масово производство. В заключение ще отбележим, че те ще намерят място не само в ултрабуци, но също в лаптопи, хибриди и други мобилни устройства на пазара.