След всички тези заплахи за нашата сигурност в Интернет, които ни заливат всеки ден не ви ли се е искало да заключите с физически ключ  вашия компютър? Днес на паролите се гледа като на остаряло средство за защита, така че да разчитаме единствено на тях за компютърна защита е погрешна стъпка за нашата сигурност, която може да ни доведе до сериозни проблеми.

 

Дори и да създавате силни пароли и да практикувате добри навици за сигурност, един недостатък остава: след като паролата бъде разбита (а рано или късно това се случва), тя става безполезна. В този смисъл, един физически ключ може да ви свърши повече работа.

 

В действителност, един физически компонент, с който да отключвате и заключвате вашия компютър може да бъде най-сигурният вариант за защита на този етап, и ако и вие мислете така и имате резервна USB флашка, можете да я превърнете в ключ само за няколко минути.

 

Разбира се, този начин на защита също има слаби страни. Например, ако загубите или повредите USB ключа, възстановяването ще ви навлече повече главоболие, отколкото възстановяването на парола. Друг недостатък е фактът, че ключът постоянно заема един USB порт и ако някога искате да предоставите на някой друг достъп до компютъра си, трябва да му го дадете с ключа.

 

Все пак, ако недостатъците на това да заключвате компютъра си с USB ключ не ви притесняват, вижте 3 безплатни програми за заключване на компютър с USB флашка.

 

1. Predator [Windows]

Predator е най-популярната безплатна програма за Windows OS, която превръща вашето USB устройство в ключ, който заключва компютъра ви всеки път когато извадите устройството. За да отключите вашия компютър, ще трябва да включите USB устройството в него. Така всеки, който се опитва да получи достъп до компютъра ви без USB флаш устройството, ще види съобщение, че достъпът е отказан. Predator включва и някои допълнителни функции като например, възможност да ограничите достъпа до компютъра в определени часове на деня, а в случай че изгубите или повредите USB ключа, може да въведете паролата ръчно. Това е най-мощната и гъвкава програма, която е идеална за тези, които искат бързо и просто решение на проблема със сигурността си.

 

2. Rohos Logon Key [Windows & Mac]

Ако искате пълна сигурност и защита, значи се нуждаете от Rohos Logon Key. Програмата съхранява вашата информация за влизане и автоматично въвежда вашите идентификационни данни, когато USB флашката е включена. Съществуват и алтернативни методи за влизане за Android и iOS, които ви позволяват да отключите достъпа до вашия Windows или Mac компютър чрез вашия смартфон. Допълнителните характеристики на програмата включват: сигурна двуфакторна автентикация с помощта на USB ключ и PIN код и система за аварийно влизане, която ви дава достъп в случай на изгубена или повредена USB флашка или забравен ПИН код.

А що се отнася до настройките на програмата, то те са малко по-лесни и по-ясни, отколкото тези на Predator.

 

3. USB Lock [Mac]

USB Lock е Mac приложение, което е много подобно на Predator за Windows. То превръща вашето USB устройство в ключ, който предоставя достъп до компютъра ви. Докато USB ключът е включен имате достъп до компютъра, а когато го изключите, устройството веднага заключва компютъра. Също така създаването на USB ключ с USB Lock няма да се отрази на файловете на вашето устройство по никакъв начин. Единственият недостатък на програмата е, че няма безплатна версия на разположение, но пък цената от $ 3 не е никак висока.