Потребителите използват всевъзможни трикове, за да улеснят максимално работата си със своите мобилни устройства и компютри. Благодарение на тях винаги разполагаме с възможността бързо и лесно да отваряме любимите си уеб сайтове, програми и приложения. Отметките в браузъра са чудесна възможност да го направим и така да си спестим излишно време във въвеждането на адресите им.

 

Интернет предлага и други възможности да улесним този процес, като за това дори не е необходимо да използваме мишките си, а се концентрираме единствено върху клавиатурата. Oт Lifehacker сега ни информират за три практични метода, с които да отваряме максимално бързо любимите си уеб сайтове. Ето и кои са те:

 

1. Отваряйте страниците с ключови думи

Създаването на отметки в браузъра е полезен и бърз начин да имате достъп до най-посещаваните си уеб сайтове в интернет. Все пак можете да ги отваряте и като предварително им създадете думи, с които те да се зареждат автоматично в адресната лента. По този начин няма да ви се налага дори да използвате мишката, а направо от клавиатурата да въведете самата команда. Mozilla ни позволяват да въведем ключова дума всеки път, когато запазваме отметка във Firefox.

 

Aко използвате браузъра на Google трябва на натиснете десния бутон на мишката в URL лентата и да изберете опцията „Еdit Search Engines”. След това можете да добавяте страници, да им избирате имена, да променяте линковете, както и да изберете ключова дума, с която след това да ги заредите от адресната лента, като потвърдите накрая с Enter. Добре е да знаете, че идеалният вариант е да изберете комбинации с три-четири букви, които ще въвеждате много по-бързо, но и ще запомните лесно.

 

2. Използвайте функцията Text Expansion

В интернет има доста приложения, които поддържат тази опция, а тя позволява да пишете по-дълги думи като избирате само няколко клавиша на клавиатурата. Предимството и пред горния метод е, че е съвместима с повечето браузъри и гарантира достъп дори до отделни секции от даден уеб сайт.

 

PhraseExpress е най-доброто заглавие за Windows OS, което работи с Text Expansion, докато аText for Mac е най-подходящото решение за декстоп платформата на Apple.  Aко искате да използвате функцията от мобилните си устройства трябва да посетите Keyboard менюто и да я активирате. След това можете лесно да създадете линкове към любимите си страници и да ги стартирате само с няколко клика в URL лентата.

 

3. Уеб инструменти за бърз достъп

Има някои популярни страници в интернет, като например Dropbox, които имат изключително дълги URL адреси, които понякога е невъзможно да запомним. В интернет са достъпни няколко полезни инструмента, които ще ви позволят да ги съкратите, а най-ефективните от тях са bit.ly и is.gd. Благодарение на тях разполагате с възможността да отваряте файлове в Google Docs като въведете https://is.gd и към него добавите името на самия документ.