Благодарение предимно на смартфоните, мобилните телефони придобиха много повече приложения, отколкото някога сме си представяли. Обажданията и текстовите съобщения отдавна вече не са най-важната функция, която телефонът ни трябва да притежава. Първо беше камерата, после Интернет, а с него и GPS. Следващата стъпка е мобилното плащане.

 

Според много специалисти в технологичните сфери, това е следващата кокошка със златни яйца както за производителите на телефони, така и за мобилните оператори. Превръщането на телефона ни в дигитален портфейл е нещо, към което се стремят някои от най-големите компании, в това число и Google.

 

Какво ще е бъдещето на тази технология, обаче, все още е неясно. Има много алтернативни пътища, по които този новопоявил се пазар може да поеме, като единственото общо между тях са платформите, които позволяват тази услуга – смартфони и таблети. Memeburn.com систематизират трите най-възможни посоки за развитието на мобилното плащане.

 

1. Телефоните като машини за четене на кредитни карти

Технологията, която ще позволи това, всъщност вече съществува и е дело на един от основателите на Twitter – Джак Дорси. Продуктът, който фирмата му Dorsey and Co. разпространяват се нарича Square и представлява добавка към смартфон, която работи като машина за четене на кредитни карти. Добавката се активира чрез специален софтуер и след безплатна регистрация. Подобни технологии ще позволят приемането на плащания през кредитна карта навсякъде и по всяко време. Разбира се, за целта ще трябва купувачът и продавачът да са близо един до друг.

 

2. Телефоните като магнитни карти

Това е главната цел на всички онези, които разработват технологията NFC – Комуникация в близко поле. Ако тази технология бъде усъвършенствана, някой ден ще можем буквално да размахаме телефона си пред някой четец и бързо и лесно да заплатим за използваната от нас услуга. Някои телефони с Android (които имат специален стикер на гърба) вече могат да правят това. Лошото на този тип плащане е, че ако загубите телефона си, губите и кредитната си карта.

 

3. Технологии, базирани на ваучери

Идеята изглежда така: потребителите зареждат акаунта си с пари и всеки път щом купят нещо или пратят пари до друг акаунт взимат ваучери. Този, които плаща, просто въвежда кода на ваучера в своя акаунт и готово. Хубавото на този метод е че не изисква употребата на банкова сметка или кредитна карта. Лошото е, че това хората да се редят на опашка, за да заредят акаунта си, някакси обезмисля идеята за мобилно плащане.