Знаете ли къде в интернет има сайтове за сверяване на часовника? Възможностите са много, но има няколко, които ще ви станат любими според случая и нуждата ви.

 

1. GreenWich time

Това е класическият сайт за точно време. Изберете държавата, която желаете, след което ще видите часът в централната част на страницата. Допълнителните опции тук се намират в менюто отляво, където след като вече се намирате на желаната страница за държава ще можете да избирате линк към някой от големите градове, за да видите карта на града, астрономическото време, информация за летището, и още много други.

 

2. TimeIs

Този сайт ще се хареса на хората със стил, защото не е претрупан с информация и залага на опростеното представяне на информацията, без да ви лишава от важна информация. Има лесни и удобни настройки за шрифт, цвят, и формат на часа и датата, инструмент за сравняване на времето в два града, и опция за показване на карта на града, който търсите. Под часът за избрания град имате още часът в още девет големи града по света, а над него – поле за търсене на часът по град.

 

3. The TimeTicker

На тази страницата няма да намерите нищо по различно от другите подобни. Освен това, сайтът не е синхронизиран за лятно и зимно часово време. Причината поради, която TimeTicker попада в тази класация е по-скоро заради интерактивния елемент на поднасяне на информацията. Докато разглеждате сайта се чува приятно тиктакане на механичен часовник, а когато кликнете върху географската карта в центъра можете да видите часовите зони по света, като едновременно с това под нея се сменят опциите в падащо меню, за да изберете часът в определен град.

 

4. HorlogParlanet

Този сайт е може би един от най-добрите, на които можете да попаднете. 

Първо, по подразбиране сайтът отваря страницата за времето в Лондон. Това включва всичко – час, дата, метеорологично време с данни за налягане, влажност на въздуха, сила на вятъра, и видимост, астрономически данни за слънцето и луната, картографски данни за дължина и ширина, връзки към сайтове с информация за града и страната, и най-накрая – връзки към същите данни за по-известни други градове в Англия.

Второ, освен стандартните опции за точен час и време, можете да използвате и различни инструменти, които ще ви станат любими. Вижте следните услуги:

- обратно броене, за отброяване на времето от или до желана от вас дата; тук имате опция за въвеждане на конкретна дата и бутона Show; освен това можете да използвате автоматичните бутони „2011” и „2030”, които изчисляват въведената дата до същото време през съответните години

- инструмент за преобразуване на мерни единици; можете да превръщате стойности за дължина, площ, обем, маса, температура, и скорост

- таблица с връзки и точно време в различни градове по света (изберете град, и натиснете Show Result, за да видите всички резултати заедно с вашия избор)

- организатор за два града с часови пояси оцветени за „рано сутринта”, „офис часове”, „вечер”, и „нощ”; благодарение на този инструмент можете лесно да видите кога ваши приятели или колеги са на разположение през деня и на кое време съответства това при башия часови пояс

- часови калкулатор – този инструмент ви позволява да изчислите периодът между две дати. Например, „Колко часа са изминали от последния ви рожден ден?” или „Колко часа остават до началото на новата година?”

- часовник за вашия сайт – за да показвате точното време на вашия сайт, изберете желаните параметри, натиснете Continue и копирайте HTML кода. Условието е да копирате точния код непроменен. Освен това, при генерирането на аплет, ви се дава опция и за парола, с която да влизате по всяко време и да променяте настройките на създадения с нея аплет. Настройките са за показване на час, дата, град, цвят на фона, цвят на текста и избор на език измежду френски, английски, и испански.

 

5. Gramophon

На този сайт ще намерите точно време в България, сравнено с времето в 75 други града по света. И всичко това на една страница. Освен това, цялата информация е на български език, което за някои може да се окаже неочаквано улеснение. Като допълнителна опция можете да проверите и прогнозата за астрономическото време в 16 български града като кликнете ВРЕМЕТО от менюто в главната лента. Единственият недостатък е може би малко незабележим инструмент за търсене на времето в даден часови пояс, както и резултатът, който излиза са малко букви. Но като се има предвид, че много хора търсят времето в определен град, без да знаят в коя часова зона попада той, както и фактът, че данните са точно над часът в България, това не намалява достойнствата на това, което сайтът предлага.

 

6. Time-and-Date

Удобен инструмент с най-различни опции.

 

7. Google

И накрая – най-лесният и удобен начин за намиране на точен час. Ако нямате запазени връзки към сайтове, можете просто да използвате Google Search. Например, както е във връзката към тази точка, напишете time sofia и ще получите отговор веднага под лентата за търсене (заедно със много други резултати за подобни сайтове). Тази опция е отлична дори за онези, които не владеят добре правописа на градовете по света на английски, тъй като дори и да сбъркате, Google показва верния резултат, или поне ви подсеща да опитате точно по начина, който ви трябва.